Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb, immár a harmadik,gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot küldte el kamaránk a döntéshozókhoz

2020. március 26.

Kamaránk közvetlenül gyűjti a megye vállalkozóinak/vállalatainak javaslatait, elvárásait a központi gazdasági válságkezelésre vonatkozóan.

A mai napon, március 26-án, az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

A VMKIK elküldte az újabb gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot

2020. március 23.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai az elmúlt napokban több száz vállalkozás véleményét gyűjtötték össze, hogy minél pontosabb képet kapjanak a koronavírus okozta válság konkrét gazdasági hatásairól, és segítsenek a leghatékonyabb beavatkozások megtervezésében.

A mai napon az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

Minden vállalkozónak, cégvezetőnek nagy tisztelettel köszönjük a bizalmat, egyben kérjük őket, hogy meglátásaikkal, tapasztalataikkal, visszajelzéseikkel továbbra is segítsék munkánkat, mindannyiunk közös érdekében!

Kitartást, türelmet és nagyon jó egészséget kívánnak a megye minden lakosának a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége és munkatársai.

Azonnali intézkedési javaslataink a kormányzat felé

2020. március 17.

A győri kamara kezdeményezésére, a nyugat-dunántúli régió kamaráival egyeztetve, a vállalkozások támogatása érdekében javaslat-csomag került megküldésre az országos kamara és a kormányzat felé, a következőket kérve:

 

Kamarai ügyfélfogadási rend változás

2020. március 16.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások felelős partnereként, tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre és kormányzati intézkedésekre, a következőkről tájékoztatja az ügyfeleit.

Kijárási korlátozást vezetnek be március 28-tól

2020. március 27.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el.

Kereskedelmi korlátozások, melyek a koronavírus járványhoz kapcsolódóan léptek életbe

2020. március 25.

Egy helyen összegyűjtve találják azokat a híreket, hasznos linkeket, melyek a kereskedelemmel, szállítmányozással kapcsolatos.

Megjelentek a fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályok

2020. március 25.

Megjelent a Kormány 62/2020. (III.24.) rendelete a fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályokról. A kölcsön- és hitelszerződések vonatkozásában az adós a veszélyhelyzet fennállása alatt a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.

Online Számla: nem kötelező az átállás

2020. március 25.

A járványhelyzet miatt az online számlaadat-szolgáltatásban, 2020. április 1-jétől július 1-jéig nem kötelező átállni a 2.0 verziójú XSD alkalmazására, tehát a korábbi verzióban küldött adatokat is fogadja a NAV.

PLATFORM az áruszállításra vonatkozó új tagállami rendelkezésekről a COVID-19 járvány miatt

2020. március 25.

Az Európai Bizottság létrehozott egy online platformot. Ezen elérhetőek azok az áruszállításra vonatkozó új rendelkezések, melyeket a tagállamok a COVID-19 járvány miatt hoztak meg.

Újabb gazdasági válság? Nyertesként is kijöhetnek a cégek. Segít a digitalizáció!

2020. március 25.

A koronavírussal kapcsolatos szükségintézkedések és annak eredményeként kialakuló gazdasági sokk, a kritikus ágazatokon kívül várhatóan a vállalkozói közösség legkisebb, vagy legkevesebb tartalékkal bíró szereplőit fogja leginkább megviselni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Modern Vállalkozások Programja digitális „segélyvonallal” és egyéb díjmentes szolgáltatásokkal, felajánlásokkal készül segíteni a jelenleg az online térbe menekülő, bajba jutott cégeknek.

A COVID-19 hatása a gazdaságra- az Európai Bizottság ideiglenes állami támogatási keretet fogadott el

2020. március 24.

Az Európai Bizottság ideiglenes állami támogatási keretet fogadott el a COVID-19 gazdaságra gyakorolt hatásának ellensúlyozására. Az EB elvárja az államoktól, hogy segítsék jelentősen a kkv-szektort, hogy az abban tevékenykedők meg tudják őrizni gazdasági tevékenységük folytatását.

NAV-ellenőrzés a járvány idején

2020. március 23.

A koronavírus-járvány időszakában a NAV különösen azokat a kereskedőket (pénztárgép-adatait) vizsgálja, akik az átlagosnál jelentősen magasabb áron forgalmaznak egyes termékeket. Ha a pénztárgépek adatai nem a valós forgalmat tükrözik – akár a beszállítók adatainak bekérésével is – ellenőrzést indít, olvasható az  Adótraffipaxon.

Online pénztárgépek felülvizsgálata veszélyhelyzet idején

2020. március 23.

A NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt esedékessé váló éves felülvizsgálatok elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül, vagy annak minimalizálásával megoldható.

A Széchenyi Kártya Program hiteltermékeire is vonatkozik a kormányrendelet

2020. március 20.

A Kormányrendelet alapján a 2020. március 18. napján 24 órakor fennálló, azaz ezen időpontig nem lejárt, már folyósított kölcsön-, illetve hitelszerződések vonatkozásában az adós a veszélyhelyzet fennállása alatt a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart.

Javaslat az építőiparban jelentkező krízishelyzet kezelésére

2020. március 18.

Az MKIK Építésügyi Kollégiuma megfogalmazta véleményét az építőipar helyzetére vonatkozóan.

A Magyar Nemzeti Bank azonnali lépéseket tesz a lakosság megsegítésére

2020. március 18.

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati adósok megsegítésén túl a lakosság esetében is több intézkedést hozott a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében.

Kamarai választás 2020 - Választási névjegyzék

2020. március 26.

Az idei évben választásokat tart a magyar kereskedelmi és iparkamarai rendszer. A Vas megyei vállalkozók is szavazhatnak azokra, akiket érdemesnek tartanak arra, hogy a jövőben a vállalkozások érdekeit képviseljék.

Felmérés a járvány gazdasági hatásairól

2020. március 11.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jelen helyzetben is szeretné segíteni a vállalkozások működését és munkáját.

 

Több megkeresést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a járványügyi helyzet miatt kialakult/kialakulóban lévő gazdasági hatások, károk enyhítésére milyen kormányzati intézkedések, támogatások lesznek és ezek mikorra várhatóak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. március 10-én megtartott Gazdasági Évnyitó rendezvényén Miniszterelnök úr kérte a kamara segítségét, a vállalkozásoktól az aktuális gazdasági helyzetre vonatkozó információk begyűjtésében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elkezdte felmérni a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait, amely alapjánaz MKIK megpróbálja beazonosítani a vállalati nehézségeket. A kérdőív elérhetősége: https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres

Tisztelettel kérjük, hogy szíveskedjék ezt a kérdőívet kitölteni, annak érdekében is, hogy minél szélesebb körű információval rendelkezzen a kormányzat a támogató intézkedések meghozatalakor.

 

Amennyiben a kérdőívben foglaltakon túl egyéb közölni valója vagy javaslata lenne, úgy az kérjük, e-mailben szíveskedjék részünkre megküldeni a vmkik@vmkik.hu címre.

Kamaránk folyamatosan tartja a kapcsolatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával illetve a minisztériummal is, így a beérkezett észrevételeket, javaslatokat is továbbítani fogja a részükre.

 

A VMKIK kiemelten figyelmet fordít a vállalkozások pénzügyi tanácsadására is, ezért kérjük, hogy konkrét kérdéseivel, finanszírozási igényével forduljon bizalommal a VMKIK Gazdaságfejlesztési Osztályához, e-mailen: a molnar.tamas@vmkik.hu címen.

 

Támogató együttműködését köszönjük!

Egyszerűsítés a telefonos ügyintézésben - NAV közlemény

2020. március 27.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsítette az egyedi azonosítószámok igénylését, amire az egyedi adóügyek telefonos intézéséhez van szükség az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC). Az ügyfélazonosító szám legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) igényelhető a TEL nyomtatványon.

Mindenkinek támpont a tervezet

2020. március 26.

Az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak is készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Május 20-áig mindannyiuknak ki kell egészíteniük a tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitöltetniük és beküldeniük a 19SZJA nyomtatványt.

Gyorselemzés: koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése

2020. március 25.

Az alábbi gyorselemzés a felmérés második hullámának 2020. március 24-ig beérkezett válaszain alapul. A témában készült online, önkitöltős kérdőívet 3121 vállalkozás töltötte ki.

Adózási könnyítések a veszélyeztetett ágazatokban

2020. március 25.

2020. március 24-től csökkennek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei.

A NAV összefoglaló anyaga.

Franciaországi relációban tevékenykedők figyelmébe!

2020. március 25.

A francia Európa- és Külügyminisztérium (Ministère de l’Europe et des Affaires Etrangères - MEAE) arról tájékoztatta a Párizsi Nagykövetséget, hogy a járványügyi helyzet miatt hozott intézkedések következtében március 19-től - határozatlan ideig - a kereskedelmi és vámügyi dokumentumok hitelesítése terén csökkentett szolgáltatást biztosítanak. A hitelesítést végző irodák bezárnak, csak a rendkívül sürgős kérelmeket tudják fogadni, postán.

Változás a kereskedelmi okmányok miniszteri felülhitelesítésében!

2020. március 25.

A járványügyi helyzetre tekintettel 2020. március 17-tól visszavonásig a Külgazdasági és Külügyminisztérium a miniszteri felülhitelesítési tevékenységet megváltozott ügyintézési rendben látja el. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya részletes ismertetőt tett közzé, amely az alábbi linken érhető el.

Elvesztettem az állásom. Mit tehetek most?

2020. március 24.

A gazdaság legtöbb szektorát negatívan érinti a koronavírus járvány, sokak megélhetése került veszélybe.

Megjelent a hétfőn kihirdetett rendeleteket tartalmazó Magyar Közlöny

2020. március 24.

A hétfőn bejelentett hatpontos gazdasági csomagban többek között bővítették azoknak az ágazatoknak a körét, melyben kedvezményeket kapnak a munkáltatók, munkavállalók. A gyes, a gyet és gyed jogosultságot kitolják a veszélyhelyzet végéig. Végrehajtási moratóriumot hirdettek, ami egészen a veszélyhelyzet lezárulása utáni 15. napig tart.

Könnyítettek a házhozszállítás szabályain

2020. március 23.

A Kormány 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelete alapján bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül is folytatható üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzet idején, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz.

Szünetel a TSzSz kérelmek befogadása

2020. március 23.

A Magyar Kereskedelmi és Iparakamara kérelem befogadási oldalán a következő tájékoztatás olvasható: 

Megjelentek a részletek a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő csomagról

2020. március 19.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei.A tegnapi bejelentéseknek megfelelően az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. Emellett a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

Fontos információ fuvarozóknak!

2020. március 18.

Tisztelt Vállalkozás!

Tisztelt Cégvezető Asszony / Úr!

 

Fontos információról szeretnénk tájékoztatni a közúti árufuvarozással foglalkozó vállalkozásokat, akiket érint:

 

Több vállalkozástól jelzés érkezett, hogy tegnap esti rendelkezések szerint a tehergépjárműveket nem engedik át a megyei határátkelőkön és Hegyeshalom irányába terelik őket. Felvettük a kapcsolatot az illetékes szervekkel, kérve az azonnali intézkedést.

Most kapott információ szerint a Magyarországra árut szállító tehergépjárművek Kőszeg, Bucsu és Rábafüzes határátkelőknél ismét átléphetik a határt.

 

Kérjük, további információkért kísérjék figyelemmel honlapunkat: www.vmkik.hu , valamint Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/vasikamara/