Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas Megye


BEMUTATKOZÓ

Tevékenységek és szolgáltatások

  • Általános információk az Európai Unióról.
  • Határmentiségből adódó speciális információs igények kielégítése.
  • Munkavállalással kapcsolatos kérdések.
  • Vállalkozásalapítás más tagországban.
  • Külföldi továbbtanulási lehetőségek a közép- és felsőfokú képzésben.
  • Diákcsere programok.
  • Az EU teljesebb megismerését elősegítő rendezvények, programok szervezése.
  • A magyar integrációt elősegítő kistérségi EU napok.
  • Konferenciák, üzletember találkozók, szakmai tapasztalatcserék.
  • EU tanórák és tanulóversenyek.

MKIK EU Hírlevél 2018/16. szám

2018. november 13.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele,melyben a Fókuszban az Unió rovatban az „EU-Vietnam kereskedelmi megállapodás”címmel olvashatnak összefoglalót.

 

MKIK EU Hírlevél 2018/14. szám

2018. október 18.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. A Fókuszban az Unió rovatban a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2018 - miről szavaztak a vállalkozók?”címmel találnak összefoglalót.

Új uniós stratégia Európa fenntartható fejlődéséért

2018. október 17.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő, melyben felvázolja, milyen intézkedéseket indít útnak 2019-ben a fenntartható és körkörös biogazdaság kialakítása céljából.

Oktatás és képzés Európában: a tagállamok további előrehaladást értek el

2018. október 17.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos mutatta be az Oktatási és Képzési Figyelő 2018. évi kiadását, melynek tanúsága szerint a tagállamok további előrelépést tettek a 2020-ra kitűzött uniós célok végrehajtása felé vezető úton.

ÁFA-változások: a képviselők a rendszer egyszerűsítése és a csalások visszaszorítása mellett

2018. október 1.

A képviselők várhatóan támogatják az ÁFA-rendszer bizottsági reformjának tervezetét, és javaslatot tesznek a legfelső ÁFA-kulcs bevezetésére.

Tisztább autók az utakon 2030-ra

2018. október 1.

Az új autók szén-dioxid kibocsátásának csökkentése, és a nulla, vagy alacsony kibocsátású járművek piaci részesedésének növelése mellett érvel az az új szabálytervezet, amelyről hamarosan szavaz a Parlament.

A Parlament elfogadta álláspontját a digitális szerzői jogokról

2018. szeptember 19.

A Parlament elfogadta felülvizsgált tárgyalási pozícióját a szerzői jogi szabályzás témájában. A ház a kisvállalatok és a szólásszabadság védelmét erősítette.

Célkeresztben az országonként eltérő termékminőség

2018. szeptember 19.

Az Európai Parlament javaslatokat fogalmazott meg az Unió és a tagállamok számára az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására.

MKIK EU Hírlevél 2018/12. szám

2018. szeptember 19.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a  Fókuszban az Unió rovatban „Az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodásban rejlő gazdasági lehetőségek”címmel találnak összefoglalót.

Juncker elnök éves beszéde az EU helyzetéről

2018. szeptember 4.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2018. szeptember 12-én, jövő hét szerdán tartja meg az Európai Unió helyzetét értékelő idei beszédét Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Az Unió helyzetét értékelő beszédben az elnök minden évben számba veszi az elmúlt év eredményeit és ismerteti a következő év prioritásait. Felvázolja továbbá, miként fogja kezelni a Bizottság az Európai Unió előtt álló legsürgetőbb kihívásokat. A beszédet többek között az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Facebook-oldalán lehet majd élőben követni.

Orvostechnikai eszközök gyártására vonatkozó új előírások

2018. szeptember 4.

Az Európai Bizottság új rendelkezéseket fogadott el az orvostechnikai eszközök és az in vitro diagnosztikai eszközök gyártására vonatkozóan az Európai Unió területén.

26 Galileo-műhold kering a Föld körül

2018. augusztus 29.

Újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

Hollandia a 21. tagállam, amely csatlakozik az uniós költségvetés csalás elleni védelmére irányuló közös erőfeszítésekhez

2018. augusztus 29.

Az Európai Bizottság megerősítette Hollandia csatlakozását az Európai Ügyészséghez, amely így már huszonegy tagállamot számlál. Az Európai Ügyészség kulcsfontosságú szerepet fog játszani az uniós költségvetést károsító bűncselekmények, így a csalás, a korrupció, a pénzmosás és a súlyos – 10 millió eurós összeget meghaladó –, határokon átnyúló áfa-csalások elleni küzdelemben. Az Európai Ügyészség 2020 végéig kezdi meg tevékenységét az összes részt vevő tagállamban.

Információs napok- Tempus Közalapítvány

2018. augusztus 29.

A Tempus Közalapítvány információs napokat szervez országszerte 7 helyszínen az ERASMUS+ program pályázati lehetőségeiről az ifjúsági területen, valamint az EU új programjáról, az Európai Szolidaritási Testületről.

MKIK EU Hírlevél 2018/11. szám

2018. augusztus 7.

Megjelent az  MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

A Fókuszban az Unió rovatban „Az osztrák EU soros elnökség prioritásai”címmel olvashatnak  összefoglalót.

MKIK EU Hírlevél 2018/15. szám

2018. október 29.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban az „EU-Szingapúr kereskedelmi megállapodás”címmel olvashatnak összefoglalót.

Országszerte bemutatják az Erasmus+ program eredményeit

2018. október 17.

Az Erasmus Napok keretében 1300 különböző programot szerveznek október 12-13-án a világ mintegy 37 országában. Magyarországon 21 városban várják az érdeklődőket előadásokkal, workshopokkal, kiállításokkal és szórakoztató programokkal, hogy megmutassák az Erasmus+ program sokszínűségét.

Budapest is részesül az innovatív városi projektek finanszírozásához nyújtott uniós támogatásból

2018. október 17.

Az Európai Bizottság kihirdette az innovatív városfejlesztési tevékenységeket támogató kezdeményezés (Urban Innovative Actions) keretében meghirdetett legutóbbi pályázati felhívás eredményeit.

Párbeszéd a polgárokkal: „Európa és mi”

2018. október 1.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Európai Parlament Szlovákiai Kapcsolattartó Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Bizottság Szlovákiai képviselete tisztelettel meghívja Önt a  Párbeszéd a polgárokkal: „Európa és mi” -

Beszélgetés az Európai Unió jövőjéről című rendezvényre.

Online filmek: szigorodnak a szabályok

2018. október 1.

A képviselők szigorítják a gyermekeknek szóló internetes audiovizuális tartalmakra vonatkozó szabályokat, és legalább 30 százalékra emelik az európai alkotások kötelező arányát az online szolgáltatók kínálatában.

MKIK EU Hírlevél 2018/13. szám

2018. szeptember 28.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele, melyben többek között a „Régiók és városok európai hete 2018” címmel olvashatnak összefoglalót.

Évértékelő: legyen világszerte markánsabb az Unió szerepe

2018. szeptember 19.

Egységet mutatva lépjen fel a világban, védje a demokratikus értékeket, és fordítson hátat a mérgező nacionalizmusnak az Európai Unió: ezt kérte évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Strasbourgban.

A Kereskedelmi Világszervezet modernizációjára vonatkozó bizottsági elképzelésék

2018. szeptember 19.

Az Európai Bizottság ismertette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korszerűsítésére, valamint a globális gazdasági kihívásoknak megfelelő nemzetközi kereskedelmi szabályok kidolgozására vonatkozó elképzeléseit. A közzétett dokumentumot az EU szeptember 20-án Genfben mutatja majd be partnereinek a WTO reformjával foglalkozó ülésen.

Nyelvparádé

2018. szeptember 4.

Szeptember 7-én és 8-án 10:00 és 18:00 között az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága is kint lesz a 2018. évi Nyelvparádén a Millenáris Parkban, a B épületben. A Bizottság standjánál elsősorban az uniós fordítók munkájáról, a középiskolásoknak meghirdetett Juvenes Translatores fordítási versenyről, a bizottsági gyakornoki programról és az Európai Nyelvi Koktélbárról tájékozódhatnak az érdeklődők. A Bizottság munkatársai hasznos információkkal, érdekes kiadványokkal és nyelvi játékokkal várják a látogatókat.

Az európaiak 84 %-a eltörölné az óraátállítást

2018. szeptember 4.

Az Európai Bizottság közzétette az európai óraátállításról szóló nyilvános konzultáció előzetes eredményeit. A szóban forgó online konzultáció során, amely 2018. július 4. és augusztus 16. között zajlott, 4,6 millió válasz érkezett a 28 tagállamból, ami az eddigi legmagasabb válaszadási arányt jelenti a Bizottság nyilvános konzultációinak történetében. Az előzetes eredmények alapján (lásd a mellékletet) a válaszadók 84 %-a a félévenkénti óraátállítás megszüntetését támogatja.

Aszály Európában: a Bizottság további intézkedéseket hoz a mezőgazdasági termelők megsegítésére

2018. augusztus 31.

A nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeire tekintettel az Európai Bizottság újabb intézkedéseket terjesztett elő, hogy konkrét, gyakorlati segítséget nyújtson az agrárágazatnak. A cél az, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára, a nagy nyári szárazság miatt ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást az aszályos területeken.

Jobb közúti összeköttetés Debrecen és Berettyóújfalu között

2018. augusztus 29.

Az EU közel 200 millió eurós támogatást nyújt a Kohéziós Alapból a kelet-magyarországi autópálya-hálózat Berettyóújfalu és Debrecen közötti szakaszának kivitelezésére. Corina Crețu, a regionális politikájáért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „Az uniós finanszírozású projekt gyorsabb és biztonságosabb személyszállítást, gördülékenyebb árufuvarozást, s ezzel új gazdasági és növekedési lehetőségeket jelent a régió számára.”

Európai Szolidaritási Testület: a Bizottság új projektpályázatot hirdet

2018. augusztus 29.

Az Európai Bizottság felhívja az érdekelt feleket, hogy terjesszenek elő az Európai Szolidaritási Testület keretében megvalósítandó projekt ötleteket. Az uniós költségvetésből 44 millió euró áll rendelkezésre a kiválasztott projektek költségeinek fedezésére.

Részvételi felhívás: jelentkezés a 2018-as Európai Ifjúsági Médianapokra

2018. augusztus 29.

Az Európai Parlament, együttműködésben a European Youth Press szervezettel, 2018-ban is megszervezi Brüsszelben az Európai Ifjúsági Médianapokat (European Youth Media Days). A 2018. október 16-18. közötti rendezvényre 18 és 30 év közötti európai újságírók jelentkezését várják, akik az EU valamely tagállamának állampolgárai vagy valamely EU-tagállamban élnek.