2018. évi téli gazdasági előrejelzés: stabil és tartós expanzió

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. február 8.

Az EU gazdasági növekedési üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés növekedésbe fordulása. A becslések szerint 2017-ben az uniós gazdaságok növekedése 2,4%-os volt – ez a leggyorsabb ütem az elmúlt évtizedben. E kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban (várható növekedési ütem: 2,3%) és 2019-ben (várható növekedési ütem: 2%) is folytatódik.

 A jelenlegi becslés szerint 2,4%-os 2017-es GDP-növekedés felülmúlja a novemberi őszi gazdasági előrejelzés szerinti értéket (2,3%). A 2018-ra és 2019-re vonatkozó növekedési előrejelzések szintén magasabb értékeket jeleznek, mint a novemberiek. Ebben közrejátszik egyrészt az Európában a munkaerőpiacok javulása és a különösen kedvező gazdasági hangulat mellett jelentkező erőteljesebb ciklikus lendület, másrészt pedig a globális gazdasági tevékenység és kereskedelem vártnál komolyabb élénkülése.

 A növekedési előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok összességében kiegyensúlyozottak. A gazdasági növekedés rövid távon felülmúlhatja a várakozásokat, amint ezt a hangulat magas szintje jelzi. Középtávon a globális értékpapír-árfolyamok sebezhetővé válhatnak a kockázatok és az alapvető gazdasági tényezők újraértékeléséből adódóan. A brexitről folyó tárgyalások bizonytalan kimenetéhez kapcsolódó lefelé mutató kockázatok továbbra is fennállnak, akárcsak a geopolitikai feszültségekkel és a fokozottabb mértékben befelé forduló és protekcionista szakpolitikák felé való elmozdulással kapcsolatosak.

 Magyarországon a gazdasági növekedés 3,8%-ra emelkedett 2017-ben a 2016. évi átmeneti megtorpanást követően, az infláció pedig 2,4%-ra gyorsult az erős belső kereslet eredményeképpen. Gyors béremelkedés, javuló munkaerőpiac és az uniós források felhasználásának újraindítása támogatta 2017-ben a belföldi keresletet. Az előrejelzés szerint idén 3,7%-kal fog növekedni a magyar GDP.