Üdvözöljük a

2021–2027-es uniós költségvetés: regionális fejlesztés és kohéziós politika 2020 után | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2021–2027-es uniós költségvetés: regionális fejlesztés és kohéziós politika 2020 után

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. május 30.

A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló többéves uniós költségvetési keret egyik elemeként az Európai Bizottság a mai napon a kohéziós politika korszerűsítésére tesz javaslatot. A kohéziós politika az EU fő beruházási politikája, egyben szolidaritásának egyik legkonkrétabb megnyilvánulása. További beruházási erőfeszítésekre van szükség az uniós tagállamok közötti és a tagállamokon belüli szakadékok áthidalása érdekében. 373 milliárd eurós költségvetési keretének köszönhetően a 2021–2027-es időszakra szóló kohéziós politika rendelkezik az ezt elősegítő beruházási erővel. A forrásokat továbbra is azokba a régiókba irányítja, ahol szükség van az Unió többi részéhez való felzárkózásra. Emellett erős és közvetlen kapcsolatot tart fenn az EU és az európai régiók és városok között.

A Bizottság korszerűsített kohéziós politikára vonatkozó javaslatának főbb jellemzői a következők:

•             Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap által finanszírozott beruházások zöme azokra a szakpolitikai célkitűzésekre fog összpontosítani, amelyek megvalósításához az EU van a legjobb helyzetben. Ezek a következők: innováció, a kisvállalkozások támogatása, a digitális technológiák fejlesztése és az ipari modernizáció, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaság felé történő elmozdulás és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

•             A kohéziós politika mindegyik régió fejlesztésébe forrásokat ruház be és testre szabottabb megközelítést biztosít a regionális fejlesztéshez. A növekedés vagy a jövedelem terén továbbra is lemaradásban lévő – főként dél- és kelet-európai – régiók a jövőben is jelentős uniós támogatásban részesülnek. Az egy főre jutó GDP továbbra is a források elosztásának elsődleges kritériuma marad, emellett azonban új kritériumok is bevezetésre kerülnek, melyek célja, hogy jobban tükrözzék a valós helyzetet a következők tekintetében: munkanélküliség és ifjúsági munkanélküliség, alacsonyabb képzettségi szint, éghajlatváltozás, valamint a migránsok befogadása és integrációja. A helyi, városi és területi hatóságok aktívabban vesznek majd részt az uniós források kezelésében.

•             Rugalmasabbak és világosabbak, rövidebbek és kevésbé bürokratikusak lesznek a szabályok, hogy könnyebben lehessen a pénzeszközökhöz hozzáférni. A Bizottság hét uniós alap vonatkozásában egységes szabálykönyvet javasol. Az új keret a hosszú távú beruházási tervezéshez szükséges stabilitást ötvözi az előre nem látható szükségletekhez való rugalmas alkalmazkodás képességével.

•             A Bizottság a kohéziós politika és az európai szemeszter közötti kapcsolat megerősítését javasolja az európai beruházási környezet javítása érdekében.

 

A Bizottság a kohéziós politika költségvetéséből az egyes tagállamok számára előirányzott összegeket is közzéteszi. A Magyarország számára előirányzott összeg folyó árakon 20,25 milliárd eurót, míg 2018-as árakon 17,93 milliárd eurót tesz ki.