Üdvözöljük a

A Kereskedelmi Világszervezet modernizációjára vonatkozó bizottsági elképzelésék | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Kereskedelmi Világszervezet modernizációjára vonatkozó bizottsági elképzelésék

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. szeptember 19.

Az Európai Bizottság ismertette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korszerűsítésére, valamint a globális gazdasági kihívásoknak megfelelő nemzetközi kereskedelmi szabályok kidolgozására vonatkozó elképzeléseit. A közzétett dokumentumot az EU szeptember 20-án Genfben mutatja majd be partnereinek a WTO reformjával foglalkozó ülésen.

Az EU továbbra is rendíthetetlen híve a multilaterális kereskedelmi rendszernek. A határokon átnyúló kereskedelemre vonatkozó új szabályok kialakítása azonban nem történt meg a gazdasági, politikai és technológiai változásokkal egy időben. A WTO-t – amelynek szabályrendszere évtizedek óta segített a kereskedelemmel kapcsolatos feszültségek enyhítésében, valamint a kereskedelmi háborúk megelőzésében – egyre nagyobb mértékben terhelik a rugalmatlan eljárások és az országok közötti érdekellentétek.

 Az Európai Tanács 2018. júniusi ülésén felhatalmazást adott az Európai Bizottságnak arra, hogy részt vegyen a WTO modernizációjában, elősegítendő a világszervezet alkalmazkodását a változó világhoz és növelendő annak hatékonyságát. Az uniós tagállamokkal már egyeztetett stratégiai dokumentum e modernizációs törekvés irányát határozza meg. Az elképzelések három fő téma köré csoportosulnak:

 

•             a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabálykönyv frissítése a mai globális gazdasági viszonyok fényében;

•             a WTO ellenőrző szerepének megerősítése;

•             a WTO vitarendezési rendszerével kapcsolatos, küszöbön álló patthelyzet feloldása.