Üdvözöljük a

ÁFA-változások: a képviselők a rendszer egyszerűsítése és a csalások visszaszorítása mellett | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

ÁFA-változások: a képviselők a rendszer egyszerűsítése és a csalások visszaszorítása mellett

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. október 1.

A képviselők várhatóan támogatják az ÁFA-rendszer bizottsági reformjának tervezetét, és javaslatot tesznek a legfelső ÁFA-kulcs bevezetésére.

A plenáris elé kerülő két jogszabálytervezet az Európai Bizottság átfogó intézkedéscsomagjának része, amelynek célja az ÁFA-rendszer reformja és a több tagállamot érintő tranzakciókra vonatkozó szabályok egyértelműsítése. Az egyik jogszabálytervezet a kis- és középvállalkozásoknak nyújtana segítséget és csökkentené az ÁFA-visszaéléseket, a másik - amelynek jelentéstevője Szanyi Tibor (S&D, Magyarország) - pedig az ÁFA-kulcsok meghatározásának rendszerét tenné áttekinthetőbbé.

Az Unió tagállamai minden évben 50 milliárd eurót veszítenek el határokon átnyúló ÁFA-csalás következtében.

A képviselők várhatóan támogatják majd a bizottsági javaslatot, ugyanakkor kezdeményezik egy 25 százalékos legfelső ÁFA-kulcs meghatározását, vitarendezési eljárások bevezetését, és egy olyan tájékoztató portál létrehozását, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamokban működő ÁFA-kulcsokról.