Üdvözöljük a

Az EU hosszú távú költségvetése 2020 után | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EU hosszú távú költségvetése 2020 után

2018. február 22.

Az Európai Unió állam- vagy kormányfői február 23-i ülésükön megvitatják majd, hogy hogyan lehet megfelelően finanszírozni és valóra váltani azokat az prioritásokat, amelyeket 2016. szeptember 16-án Pozsonyban és 2017. március 25-én a Római Nyilatkozatban meghatároztak az EU számára.

E két elem – vagyis a közös prioritások meghatározása és a végrehajtásukhoz szükséges forrásoknak az Unió rendelkezésére bocsátása – egymástól elválaszthatatlan.

A Bizottság háromféleképpen járul hozzá ehhez a fontos vitához: Először is rendelkezésre bocsátja a szükséges adatokat és tudnivalókat az uniós költségvetéssel, annak előnyeivel, eredményeivel és hozzáadott értékével kapcsolatban. Másodszor a lehetséges szakpolitikai döntések pénzügyi hatását szemléltető forgatókönyveket állít össze. Harmadszor bemutatja, hogy az új uniós költségvetés késedelmes elfogadása milyen következményekkel járna a diákokra, a kutatókra, az infrastrukturális projektekre és sok más érintettre nézve.

A Bizottság választási lehetőségeket vázol fel az uniós költségvetés korszerűsítésére vonatkozóan is, amely például az uniós költségvetés céljai és finanszírozásának módjai közötti kapcsolat megerősítésével járhat. Emellett az uniós finanszírozás és az EU alapvető értékeinek tiszteletben tartása közötti kapcsolat javítására is javaslatokat tesz.

Az Európai Bizottság várhatóan 2018. május elején fogja előterjeszteni az új hosszú távú uniós költségvetésre vonatkozó hivatalos javaslatát. Addig is folytatja a párbeszédet az érdekeltekkel, többek között az EU költségvetési prioritásaira vonatkozóan 2018 januárjában elindított nyilvános konzultációkon keresztül.