Az európai fogyasztók védelme: játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

2018. március 13.

Az Európai Bizottság közzétette 2017. évi jelentését a veszélyes termékek riasztási rendszeréről. A rendszer 2003 óta biztosítja, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok a lehető leghamarabb értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről.

A jelentés szerint a tagállami hatóságok 2017-ben a korábbinál nagyobb mértékben használták a riasztási rendszert, amelyben több mint 2000 veszélyes termékekre vonatkozóan köröztettek riasztást. Magyarországról 151 riasztást fogadott a rendszer veszélyes termékekkel kapcsolatban.

A veszélyes termékek listáját 2017-ben a játékok – például a népszerű ujjpörgettyűk egyes modelljei – vezették (29%), a játékokat az autók és motorkerékpárok (20%), harmadik helyen pedig a ruházati, textil- és divatárucikkek (12%) követték. Magyarország esetében is a játékok kapcsán adták ki a legtöbb értesítést (45%), viszont itt a ruházati, textil- és divatárucikkek álltak a lista második helyén (17%), melyeket a világítóberendezések követtek (11%). Ami a kockázatokat érinti, 2017-ben az Unióban leggyakrabban (az összes bejelentés 28%-a esetében) a sérülés kockázata forgott fenn, második helyen a vegyi kockázatok (22%) álltak, a harmadik leggyakoribb kockázat pedig a fulladásveszély (17%) volt. Magyarország esetében másként alakult a leggyakoribb kockázatok sorrendje: első helyen a fulladásveszély (28%), második helyen pedig az áramütés veszélye (20%) szerepelt, melyeket a vegyi kockázatok követtek (15%).

A rendszerben jelentett veszélyes termékek többsége az EU-n kívülről érkezett. Az első számú származási ország Kína. Európai eredetű veszélyes termékekre vonatkozóan 413 esetben (26%) érkezett bejelentés.

A rendszerben 2017-ben kiadott 2201 riasztás közel 4000 tagállami intézkedést – pl. az értékesítés tilalma, a termék kereskedelmi forgalomból való kivonása vagy a behozatal elutasítása – eredményezett, ami azt jelzi, hogy a hatóságok mindent megtettek azért, hogy a piacot biztonságosabbá tegyék a fogyasztók számára. Az értesítések a rendszer honlapján mindenki számára megtekinthetőek.