Üdvözöljük a

Bizottsági iránymutatás a kiskereskedelmi ágazat versenyképességének erősítéséért | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Bizottsági iránymutatás a kiskereskedelmi ágazat versenyképességének erősítéséért

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. április 20.

Az Európai Bizottság felvázol egy sor bevált gyakorlatot a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseinek támogatására, hogy egy nyitottabb, integráltabb és versenyképesebb kiskereskedelmi ágazatot hozzanak létre. A Bizottság 2015. évi egységes piaci stratégiája nyomán dolgozta ki a közzétett dokumentumot.

A kiskereskedelmi ágazat az uniós gazdaság egyik legnagyobb ágazata, csaknem minden tizedik ember dolgozik a több mint 3,6 millió kiskereskedelmi vállalat valamelyikénél. Az uniós háztartások költségvetésük mintegy egyharmadát kiskereskedelmi üzletekben költik el. Az e-kereskedelem és a többcsatornás kiskereskedelem fejlődésével az ágazat gyorsan változik, és benne rejlik a lehetőség, hogy jobban teljesítsen. A Bizottság ezért segíti a tagállamokat és a gazdasági szereplőket abban, hogy a kiskereskedelmi ágazatban jelenlévő számos korlátozás kezelése révén leküzdjék a jelenlegi kihívásokat. Emellett a kiskereskedelem-korlátozottsági mutató hasznos pillanatképet ad a tagállamok kiskereskedelmi helyzetéről.

 Ezek a fő területek, amelyeken a tagállamok további előrelépést érhetnek el a kiskereskedelmi ágazat megerősítése érdekében:

  •           A kiskereskedelmi egységek létrehozásának megkönnyítése: A Bizottság arra ösztönzi a nemzeti, regionális és helyi hatóságokat, hogy csökkentsék az indokolatlan vagy aránytalan terheket, és ezáltal egyszerűsítsék, rövidítsék le és tegyék átláthatóbbá a kiskereskedelmi egységek létrehozását célzó eljárásokat.

•             Az üzletek napi működését érintő korlátozások enyhítése: A Bizottság meghatározta a legjobb gyakorlatokat az eladásösztönzési tevékenységekre és kedvezményekre, konkrét értékesítési csatornákra, az üzletek nyitvatartási idejére, a kiskereskedelmet érintő adókra, a termékek más tagállamokban történő vásárlására és a modern kiskereskedelem szerződéses gyakorlatára vonatkozóan.

•             Új megközelítések alkalmazása a városközpontok vitalitásának ösztönzésére: Az ágazat revitalizációja és modernizációja elősegítéséül gyakorlati útmutatót adott ki a Bizottság, amely javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy a közigazgatási szervek miként tudnak segítséget nyújtani a kiskereskedőknek ahhoz, hogy magukévá tegyék a technológiai változásokat és megfeleljenek a jövő kihívásainak.