Budapest is részesül az innovatív városi projektek finanszírozásához nyújtott uniós támogatásból

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. október 17.

Az Európai Bizottság kihirdette az innovatív városfejlesztési tevékenységeket támogató kezdeményezés (Urban Innovative Actions) keretében meghirdetett legutóbbi pályázati felhívás eredményeit.

A Bizottság 22 városnak összesen 92 millió euró támogatást juttat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból arra a célra, hogy innovatív megoldásokat finanszírozzanak a területükön jelentkező kihívásokra válaszul, többek közt a levegőminőség, az éghajlatváltozás, a lakhatás, illetve a helyi gazdaságban betölthető munkahelyek és rendelkezésre álló munkavállalói készségek tekintetében. A támogatást elnyerő városok között Budapest XIV. kerülete is szerepel. Zuglóban az energiahatékony szociális lakásokra vonatkozó projektet támogatja az alap.

A Bizottság a mai napon új pályázati felhívást is közzétesz az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén. Az európai biztonsági stratégia keretében bejelentett cselekvési tervnek megfelelően a városok összesen 100 millió eurót vehetnek igénybe innovatív, a nyilvános terek védelmének javítására és sebezhetőségének csökkentésére irányuló projektek finanszírozására. A pályázati felhívás révén olyan projektek finanszírozására is lehetőség nyílik, amelyek célja a digitalizálás, a környezetvédelem és a társadalmi befogadás előmozdítása. A pályázatokat 2019. januárig lehet benyújtani, a nyertes városok kihirdetésére pedig 2019 nyarán kerül sor.