Üdvözöljük a

Bűnüldözés: gyorsabb információcsere a nem uniós polgárok priuszáról | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Bűnüldözés: gyorsabb információcsere a nem uniós polgárok priuszáról

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2019. március 19.

Egy jóváhagyott új uniós információs rendszer segítségével ezentúl hatékonyabban és gyorsabban megoszthatók a nem uniós polgárokra vonatkozó bizonyos bűnüldözési adatok.

 

  • nem uniós országból származók priuszáról szóló információk gyorsabb megosztása az Unión belül
  • segíti az ügyészek, bírók és a rendőrség munkáját a bűnüldözés és a terrorizmus elleni küzdelem során

 

A képviselők  megszavazták a harmadik országból az Unióba érkezők esetlegesen a bűnügyi nyilvántartásban szereplő adatait tartalmazó, új nyilvántartás felállítását. Az új, központosított adatbázis (ECRIS-TCN) az uniós polgárok priuszáról szóló adatcserét szolgáló, már meglévő Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszert (ECRIS) egészíti ki.

 

A kiterjesztett, új adatbázis segítségével az egész Unióban jobban nyomon követhetők lesznek az Unióba érkezők esetlegesen a bűnügyi nyilvántartásában szereplő adatai. A gyorsabb információcsere segíti a határokon átnyúló bűnözés és a terrorizmus elleni fellépést.

 

Az ECRIS-TCN rendszer

 

révén a tagállamok hatóságai gyorsan kideríthetik, hogy egy nem uniós polgár szerepel-e bármely más tagállam bűnügyi nyilvántartásában;

az egy uniós és egy nem uniós ország kettős állampolgárságával rendelkezők adatait is tartalmazza, így a priusszal rendelkezők többé nem rejthetik el múltjukat egy másik útlevél segítségével.

A Parlament és a tagállami szakminiszterekből álló Tanács tárgyalói megállapodtak abban, hogy a tagállami bírák és ügyészek mellett az Europol, az Eurojust és a jövőbeli Európai Ügyészség egyaránt hozzáfér majd az ECRIS-TCN rendszerhez.