Üdvözöljük a

Élelmiszer-biztonság: bizottsági intézkedések a kockázatértékelésbe vetett bizalom növeléséért | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Élelmiszer-biztonság: bizottsági intézkedések a kockázatértékelésbe vetett bizalom növeléséért

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. április 12.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelést szolgáló tudományos tanulmányok átláthatóságának javítására. A javaslatot részben a Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől! címet viselő európai polgári kezdeményezésre válaszul dolgozta ki a Bizottság, a kezdeményezésben megfogalmazott egyik kérés ugyanis az volt, hogy javuljon az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA-hoz) benyújtott tudományos tanulmányok átláthatósága, a közigazgatási szervek pedig több független tanulmány elkészítésére adjanak megbízást. A javaslat kidolgozását indokolta az is, hogy megérett az idő a 2002-es általános élelmiszerjogi rendelet aktualizálására.

A javaslat az általános élelmiszerjogi rendelet célzott felülvizsgálatára irányul, ezenfelül pedig nyolc ágazati jogszabály felülvizsgálatát célozza annak érdekében, hogy összhangba hozza azokat az általános szabályokkal, és fokozza az átláthatóságot a géntechnológiával módosított szervezetek, a takarmány-adalékanyagok, a füstaromák, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, az élelmiszer-adalékanyagok, az élelmiszeripari enzimek és az aromaanyagok, a növényvédő szerek és az új élelmiszerek területén.

A javaslat fő elemei a következők:

•             Fokozottabb átláthatóságot biztosít – lehetővé teszi, hogy a polgárok automatikusan és azonnal hozzáférjenek az élelmiszer-ágazat által a kockázatértékelés során a biztonsággal kapcsolatban benyújtott minden információhoz.

•             Létrehozza a megrendelt tanulmányok közös európai nyilvántartását – a cél az, hogy az engedélyért folyamodó vállalatok minden vonatkozó információt benyújtsanak, és a kedvezőtlen tanulmányokat se tartsák vissza.

•             Lehetővé teszi, hogy az EFSA további tanulmányokat rendeljen meg a Bizottság kérésére és az uniós költségvetés forrásaiból.

•             Előírja, hogy konzultációt kell folytatni az érdekelt felekkel és a nyilvánossággal a termékengedélyezési kérelmek alátámasztására benyújtott tanulmányokról.

•             Növeli a tagállamok szerepét az EFSA irányítási struktúrájában és tudományos testületeiben.

•             Megerősíti a polgárokkal folytatott kommunikációt a kockázatokra vonatkozóan – együttes intézkedések révén növelni kívánja a fogyasztók bizalmát figyelemfelkeltés, a közvélemény tájékoztatása, valamint az EFSA tudományos szakvéleményeinek és a kockázatkezelési döntések indokainak hatékonyabb ismertetése révén.

A következőkben a Bizottság benyújtja a javaslatot az Európai Parlamenthez és a tagállamokhoz elfogadás céljából. A Bizottság arra törekszik, hogy a javaslat elfogadására 2019 közepéig sor kerüljön a gyors végrehajtás érdekében.