Üdvözöljük a

EU-bővítés | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EU-bővítés

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. április 19.

 Megjelentek a nyugat-balkáni partnerekről és Törökországról szóló országjelentések.

Az Európai Bizottság elfogadta éves bővítési csomagját és az abban szereplő hét egyedi országjelentést. Az elért eredmények alapján javaslatot tett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Albániával és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal. A Bizottság a bővítési csomaggal együtt a nyugat-balkáni országok és Törökország gazdasági reformprogramjairól szóló éves értékeléseit is közzétette.

A bővítési folyamat keretében Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság és Albánia tagjelölt ország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó pedig potenciális tagjelölt ország. A bővítési csomagban a Bizottság kiértékeli az EU bővítési politikájának meghatározott kritériumokon, valamint méltányos és szigorú feltételrendszeren alapuló végrehajtását. A Bizottság a hét partnerország mindegyikét saját érdemei alapján értékeli ki. Az elért eredmények értékelése és a hiányosságok azonosítása ösztönzést ad és iránymutatást nyújt az országoknak ahhoz, hogy végrehajtsák a csatlakozási feltételek teljesítéséhez szükséges mélyreható és visszafordíthatatlan reformokat.

Az országjelentések értelmében mindenekelőtt a következő alapvető fontosságú területeken van szükség reformokra: jogállamiság, emberi jogok, demokratikus intézmények, közigazgatás, valamint gazdasági fejlődés és versenyképesség. Ezek mind olyan területek, amelyeken még strukturális hiányosságok állnak fenn. Az országoknak megfelelően végre kell hajtaniuk a reformokat, és konkrét eredményeket kell felmutatniuk. A Bizottság továbbra is szakpolitikai támogatást és célzott pénzügyi segítséget nyújt majd a reformtörekvések előmozdításához.

A gazdasági reformprogramok éves értékelései szerint továbbra is gazdasági növekedés tapasztalható, és a partnerországok folytatják erőfeszítéseiket a makrogazdasági és költségvetési stabilitás megerősítése érdekében. Az értékelések ugyanakkor megállapítják, hogy folytatni és fokozni kell a kiegyensúlyozott szakpolitikai intézkedéseket, a reformokat pedig fel kell gyorsítani.