EU-csúcs: a képviselők sajnálatukat fejezték ki a konkrét megállapodások hiánya miatt

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. július 4.

A legtöbb képviselő nem találta elégségesnek a legutóbbi európai csúcstalálkozón született eredményeket. Leginkább a menedékkérelmi rendszer reformja és a gazdasági és monetáris unió terén hiányolták az előrelépést.

A legtöbb képviselő bírálta, hogy az európai állam- és kormányfők nem tudtak arról tartalmas megállapodást kötni, hogy hogyan kezeljék a migrációt és a menekülteket. A vita során, amelyen Jean-Claude Juncker, a Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részt vett, kifejtették: a gyakorlatban nem sok minden változik majd, és továbbra is emberek halnak meg a Földközi-tengeren. 

A vitát megnyitó Antonio Tajani, a Parlament elnöke ismét leszögezte: a Parlament már régóta vár arra, hogy megkezdhesse a dublini rendelet reformjának vitáját. Felszólította a Tanácsot, hogy minősített többséggel fogadja el tárgyalási pozícióját. Tajani kiemelte, hogy a Parlamenti javaslat „kiváló kiindulópont", mert kiegyensúlyozott és a Ház széles körű támogatását élvezi.

A képviselők emellett azt is felrótták a Tanácsnak, hogy csaknem egy évtizeddel a pénzügyi válság után még mindig nem sikerült a megfelelő védőintézkedésekről megállapodni egy esetleges következő gazdasági krízis esetére.