Európai Választások 2019

2019. május 8.

2019. május 23-26. között Európa választ. Az 1979 óta 5 évente megrendezésre kerülő európai szavazásokon ez alkalommal 705 európai parlamenti képviselőt választanak a tagországok. Az EU számos kihívással néz szembe, ezért a jelenlegi választások szerepe minden eddiginél jelentősebb.

Miért érdemes szavazni?

Ahogyan minden választáson, úgy az európai választásokon való szavazás célja is az, hogy aktívan alakítsuk jövőnket.

    Szavazatunkkal befolyásoljuk, hogyan dönt az Európai Parlament a mindennapjainkat érintő kérdésekben:

Az Európai Parlament olyan nagy kérdésekben dönt, mint például hogy miképpen fejlesszük a gazdaságot, hogyan szorítsuk vissza az energiafelhasználást, vagy hogyan gondoskodjunk arról, hogy élelmiszereink biztonságos forrásból kerüljenek az asztalunkra. Szavazatunkkal meghatározzuk, hogy ki hozza meg ezeket a döntéseket, és hogy ezek a döntések hogyan alakítsák az általunk élni kívánt világot. Ha nem szavazunk, beleszólásunk sincs...

    Szavazatunk erőt az EU-nak:

A migrációtól egészen az éghajlatváltozásig számos kihívással néz szembe a világ, de ha a gondokat megbeszéljük, könnyebben találunk megoldást. Az Európai Unió élen jár például a klímaváltozás leküzdéséhez szükséges innovációban és beruházásokban. Azért is sokat tesz, hogy megőrizhessük európai életmódunkat és fennmaradjon magánéletünk sérthetetlensége...

    Szavazatunkkal kiállunk az uniós értékek (amelyek egyben minden tagállam értékei is) mellett:

Uniónk az alapvető jogok és demokratikus elvek közös tiszteletén alapul. Szavazatunk egyben annak kinyilvánítása, hogy élni kívánunk ezekkel a jogainkkal, saját magunk és mások érdekében is.

 Amit érdemes tudni a 2019-es európai választásokról:

Bár vannak közös szabályok a szavazás menetére vonatkozóan, egyes lehetőségek – például a postai úton vagy külföldről történő szavazás – országonként eltérőek lehetnek.

Magyarország esetében a konkrét részletekről a Nemzeti Választási Iroda tájékoztat mindenkit. Ha egy másik uniós országban élünk, szavazhatunk külföldről is, erről az adott nagykövetségen tudunk tájékozódni.

https://www.europai-valasztasok.eu/ - ezen a honlapon megtalálható az összes hasznos információt arról, hogyan szavazhatunk, mikor van a regisztráció határideje, melyek a legújabb fejlemények, hírek és majd itt lehet megtekinteni az európai választások eredményeit is.

 

 

Tájékoztató oldalak:

    www.szavaznifogok.eu

    www.europai-valasztasok.eu