Üdvözöljük a

Évértékelő: legyen világszerte markánsabb az Unió szerepe | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Évértékelő: legyen világszerte markánsabb az Unió szerepe

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. szeptember 19.

Egységet mutatva lépjen fel a világban, védje a demokratikus értékeket, és fordítson hátat a mérgező nacionalizmusnak az Európai Unió: ezt kérte évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Strasbourgban.

„Az Európai Uniónak globális tényezővé kell válnia" – mondta Juncker a 2018-as, és egyben utolsó évértékelő beszédében. „Semmi garancia nincs arra, hogy a mai szövetségeseink holnap is azok lesznek.". Juncker új javaslatok beterjesztését jelentette be a védelmi unió, az Unió külső határvédelme, és az euró nemzetközi fizetőeszköz-szerepének megerősítésére. „Abszurd, hogy az Európai Unió energiaimportjának 80 százalékáért dollárban fizet ... miközben a behozatal csak két százaléka jön az Egyesült Államokból."

Juncker hangsúlyozta a különbséget a felvilágosult patriotizmus és az egészségtelen nacionalizmus között. „Akkor kell a 7. cikkhez fordulni, ha veszélybe kerül a média szabadsága és a jogállamiság. Nincs demokrácia szabad sajtó nélkül. (..) Az igazságszolgáltatás döntéseinek tiszteletben tartása pedig nem választás kérdése, hanem kötelesség" – fogalmazott. Európának meg kell óvnia demokratikus folyamatait a nemzetközi és magánérdekektől - tette hozzá.

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani kijelentette: „Az Európai Parlament minden eddiginél jobban a demokrácia központja szeretne lenni. Meg kell adni az intézménynek a kezdeményezés lehetőségét. Mi vagyunk az egyetlen parlament a Földön, amely nem kezdeményezhet jogszabályt.

„Az Afrikával kapcsolatos uniós fellépésre vonatkozó tervek a jó irányba mutatnak, de több forrást kell rájuk szánni: legalább ötven milliárd euróra lesz szükség ahhoz, hogy az afrikaiaknak hazájukban ajánlhassunk lehetőséget és megállíthassuk a bevándorlást" - tette hozzá.