Üdvözöljük a

Hatékonyabb EU | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hatékonyabb EU

2018. február 15.

Az Európai Bizottság több olyan gyakorlati lépést javasolt, amelyek révén hatékonyabbá tehető az Európai Unió működése, valamint javítható az uniós intézmények vezetői és a polgárok közötti kapcsolat. A bizottsági javaslatok a következő területekre terjednek ki.

 

•             Elnökjelöltek a Bizottság elnöki posztjára: Az Unió helyzetéről szóló 2017-es beszédében Juncker elnök azt mondta, hogy a 2014-es európai parlamenti választásoknál alkalmazott „Spitzenkandidaten”-eljárást folytatni kell. 2014-ben először fordult elő, hogy az európai szintű pártok egy-egy jelöltet állítottak a Bizottság elnöki tisztségére, az Európai Tanács pedig bizottsági elnökké választotta a legtöbb mandátumot elnyerő pártcsalád jelöltjét. Ez az eljárás megerősítette a három uniós intézmény közötti kapcsolatot, és javította munkájuk hatékonyságát. Ma az Európai Bizottság meghatározta, hogyan fejleszthető tovább az eljárás, tiszteletben tartva az uniós intézmények és a tagállamok közötti egyensúlyt. Ezek között szerepel az a felhívás, hogy a politikai pártok döntsenek hamarabb, még 2018 vége előtt az elnökjelöltekről, és kezdődjön korábban a kampány. Ez lehetővé tenné a választók számára a jelöltekkel és az általuk képviselt politikai programokkal való azonosulást. A Bizottság azt is ajánlja, hogy a nemzeti szintű politikai pártok tegyék világosabbá az európai szintű pártokhoz való kötődésüket.

•             Az Európai Parlament és a Bizottság összetétele: Az Európai Tanácsnak döntenie kell az Európai Parlament 2019–2024-es ciklusra vonatkozó összetételéről, tekintettel az Egyesült Királyság kiválása miatt megüresedő képviselői helyekre. Az egyik lehetőség az, hogy e helyek egy részét egy transznacionális választókerület számára tartanák fenn. Ez megerősíthetné a választások európai dimenzióját. A Bizottságnak szimpatikus a transznacionális lista elképzelése, ám ehhez a Tanács egyhangú egyetértésére van szükség. Az Európai Bizottságra nézve pedig a következő biztosi testület kinevezése előtt az európai vezetőknek dönteniük kell arról, hogy fennmaradjon-e a tagállamonkénti egy-egy biztos elve, vagy legyen kisebb a Bizottság.

•             Kettős tisztséget betöltő elnök: A Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztséget egyszerre betöltő kettős elnök elképzelését először Jean-Claude Juncker vetette fel az Unió helyzetéről szóló 2017-es beszédében. Hatékonyabbá tehetné az Unió szerkezetét, ha ugyanaz a személy töltené be mindkét intézmény elnöki tisztjét. A kettős kinevezéshez nem szükséges egyesíteni a két intézményt. Az Európai Bizottság elnöke jelenleg is az Európai Tanács tagja. A két elnök feladata a tanácsadás, az intézményeiktől származó hozzájárulások megosztása, a kapcsolódási pontok kialakításának és a közös nevezőre jutásnak elősegítése.

•             Párbeszédek a polgárokkal: Az Európai Bizottság rendszeresen szervez párbeszédeket a Bizottság tagjaival, az Európai Parlamenttel, a nemzeti kormányokkal, a helyi és regionális hatóságokkal, valamint a civil társadalom képviselőivel együtt. 2012 óta közel 500 ilyen interaktív nyilvános vitára került sor 160 helyszínen. A Bizottság mostantól a 2019 májusi európai parlamenti választásokig még gyakrabban tart majd ilyeneket, mintegy 500 további rendezvény megszervezését tűzte ki célul.