Hollandia a 21. tagállam, amely csatlakozik az uniós költségvetés csalás elleni védelmére irányuló közös erőfeszítésekhez

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. augusztus 29.

Az Európai Bizottság megerősítette Hollandia csatlakozását az Európai Ügyészséghez, amely így már huszonegy tagállamot számlál. Az Európai Ügyészség kulcsfontosságú szerepet fog játszani az uniós költségvetést károsító bűncselekmények, így a csalás, a korrupció, a pénzmosás és a súlyos – 10 millió eurós összeget meghaladó –, határokon átnyúló áfa-csalások elleni küzdelemben. Az Európai Ügyészség 2020 végéig kezdi meg tevékenységét az összes részt vevő tagállamban.

Azok a tagállamok, amelyek eddig még nem döntöttek az Európai Ügyészségben való részvétel mellett, a vonatkozó rendelet elfogadását követően bármikor csatlakozhatnak. 2018. június 14-én Málta is bejelentette a Bizottságnak a részvételre irányuló szándékát, a Bizottság jelenleg végzi a bejelentés vizsgálatát.

Jelenleg a következő uniós tagállamok vesznek részt az Európai Ügyészségben: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország.