Idén újabb 20 000 fiatal fedezheti fel Európát

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. január 27.

A tervek szerint mintegy 20 000 utazási igazolvány talál majd gazdára a DiscoverEU kezdeményezés legutóbbi, immáron negyedik fordulójában, amelyre közel 75 000, tizennyolc éves fiatal adta be jelentkezését szerte Európából. A meghatározott értékelési szempontok és tagállami kvóták alapján kiválasztottaknak 2020. április 1. és október 31. között lesz lehetőségük arra, hogy legfeljebb 30 napon keresztül beutazzák a kontinenst.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „Áprilistól 20 000 fiatal lehet részese egy emlékezetes európai utazásnak, amelynek során testközelből ismerhetik meg az Európai Unió országait. Az pedig, hogy a felfedezést nem egyedül, hanem társaikkal és más országokban élő emberekkel közösen élik meg, még izgalmasabbá és felejthetetlenebbé teszi a kalandot. Egy szélesebb körű informális és befogadó hálózat tagjai is lesznek egyben, akik utazásuk során közvetlenül megtapasztalhatják kontinensünk gazdagságát, valamint a sokféleség és a szolidaritás értékeit.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így fogalmazott: „Bebarangolni Európát, találkozni más országbeli fiatalokkal, ezek mind olyan élmények, amelyek elősegítik az idegen kultúrák megértését, fejlesztik a nyelvi készségeket és növelik az önbizalmat. Az Európai Szolidaritási Testület keretében finanszírozott szolidaritási és önkéntes tevékenységekkel kiegészülve, a DiscoverEU felbecsülhetetlen értékű kezdeményezés az informális tanulási lehetőségek terén.”

A sikeres pályázókkal hamarosan felveszik a kapcsolatot, hogy megkezdhessék útitervük összeállítását. A fiatalok alapesetben vasúton utaznak, de annak érdekében, hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Az utazási igazolvány mellett a résztvevők technikai segítséget és útmutatást is kapnak olyan témákban, mint a fenntartható utazás. A fiatalokat arra ösztönzik, hogy a DiscoverEU nagyköveteiként számoljanak be tapasztalataikról, továbbá, hogy a közösségi média segítségével lépjenek kapcsolatba utastársaikkal, és osszák meg történeteiket.

Minden résztvevő meghívást kap a nyár folyamán Európa-szerte különböző helyszíneken megrendezésre kerülő DiscoverEU-találkozókra. E találkozókon olyan kérdésekkel lehet közelebbről megismerkedni, mint például a fenntartható zöld Európa, amely a DiscoverEU kiemelt témája lesz 2020-ban. A kezdeményezés keretében tervezett tevékenységek közé tartozik még az önkéntes munka lehetősége és egy zöld útvonal kialakítása a fiatal világjárók számára.

 

Háttér-információk

Az Európai Bizottság 2018 júniusában indította útjára a DiscoverEU kezdeményezést az Európai Parlament javaslata nyomán. Az első három pályázati fordulóban mintegy 50 000 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy beutazza Európát. 2020-ra az Európai Parlament 25 millió eurós keretet különített el a DiscoverEU céljaira. A Bizottság kellő időben értesíti az érdeklődőket a következő pályázati fordulóról és naprakész tájékoztatást nyújt majd az Európai Ifjúsági Portálon.

 

A DiscoverEU iránti nagy érdeklődésre tekintettel a Bizottság arra törekszik, hogy az utazók, valamint a legfontosabb érdekelt felek visszajelzései alapján tökéletesítse a kezdeményezést. Az első fordulók visszajelzései alapján a résztvevők értékes és inkluzív tanulási tapasztalatnak tartják a kezdeményezést, amely ösztönzi a polgári szerepvállalást, valamint hozzájárul a személyes fejlődéshez és a készségfejlesztéshez. Az utazás új perspektívákat nyit a fiatalok előtt, akik útjaik során olyan kulcskompetenciákat sajátíthatnak el, mint a nyelvi és interkulturális tudatosság és érzékenység. A rugalmasság, továbbá a szervezési és problémamegoldó készségek terén szintén előnyre tesznek szert. Emellett kétharmaduk bevallotta, hogy a DiscoverEU nélkül nem tudták volna finanszírozni utazási költségeiket. Akadtak olyanok is, akik a DiscoverEU igazolvánnyal utaztak életükben először egyedül, tehát szülők vagy felügyelet nélkül.

2018 májusában a Bizottság arra tett javaslatot, hogy a DiscoverEU kezdeményezés váljon szerves részévé a jövőbeli 2021–2027-es Erasmus programnak. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, a következő hét évben újabb több százezer 18 éves fiatal élvezhetné a kezdeményezés adta előnyöket.

 

Forrás: az Európai Bizottság