Klímacélok

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. április 19.

Az EP támogatja a nemzeti kibocsátás-csökkentést és erdősítést.

•             A nemzeti célok részei az 2005-höz képest 30%-os, 2030-ra vállalt uniós csökkentésnek

•             A mezőgazdaságból, közlekedésből, épületekből és hulladékokból származó kibocsátás csökkentése

•             Földhasználat és erdősítés: a megkötés 2030-ra megelőzi a kibocsátást

•             A 2030-ra vállalt 40%-os csökkentés elérése (1990-hoz képest)

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó CO2 kibocsátást 30%-kal kell csökkenteni, amiben az erdősítés is kulcsszerepet játszik.

Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket ma fogadott el az EP.

Az EU-s célokat az emisszió-kereskedelem által le nem fedett szektorokban - ilyen az összes kibocsátás 60%-át jelentő mezőgazdaság, közlekedés, hulladékgazdálkodás és az épületek kibocsátása - kötelező érvényű nemzeti célokon keresztül kell megvalósítani. Ezek a lépések a Párizsban vállalt 40%-os (1990-hez viszonyított) csökkentési cél eléréséhez járulnak hozzá. A nemzeti célokat összefoglaló táblázat itt található.

“Annak ellenére sikerült ambiciózus rendeletet hozni, hogy ezt sok tagállam szerette volna megtorpedózni. A Parlament állhatatosságának köszönhetően mintegy négymillió autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel magasabb lesz a kibocsátás-csökkentés, az európai kormányoknak többet és gyorsabban kell teljesítenie. A klímaváltozás elleni fellépést nem lehet hátráltatni” - mondta Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, Hollandia).

Erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen

Egy másik jogszabály a klímavédelem és az erdők kapcsolatát szabályozza - csökkenteni kell eszerint a földhasználathoz köthető szén-dioxid kibocsátást és az erdők, rétek telepítése révén több szén-dioxidot kell megkötni. Az európai erdők a kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy 10%-át nyelik el. Az új jogszabály lefekteti az erdőirtások ellensúlyozására elrendelt erőtelepítés szabályait. A képviselők elérték, hogy 2030-ra a párizsi klímacélokkal összhangban az így elnyelt CO2 mennyisége megelőzze a kibocsátottat.

“A mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás segíthet a klíma védelmében. Erdőinket a jövőben fenntartható módon akarjuk művelni” - mondta Norbert Lins (EPP, Németország) jelentéstevő.