Legszegényebb uniós régiók: folyamatos támogatás és egyedi stratégia kell

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. március 14.

A régiók közötti együttműködést segítő projektek és finanszírozásuk maradjon prioritás, az uniós büdzsé megszorításainak ellenére is - kérik a képviselők.

Legszegényebb uniós régiók: folyamatos támogatás és egyedi stratégia kell

•             2020 után is maradjon a régiós politika uniós prioritás

•             Folyamatos támogatásra, egyedi stratégiákra, programokra van szükség

•             Magyar régiók is érintettek

 

A régiók közötti együttműködést segítő projektek és finanszírozásuk maradjon prioritás, az uniós büdzsé megszorításainak ellenére is - kérik a képviselők.

Az állami beruházások visszaesése az alacsony jövedelmű, elmaradottabb régiókat sújtja, amelyek a gazdasági és pénzügyi válság következményei miatt már így is nehéz helyzetben vannak - olvasható a 488 szavazattal 90 ellenében, 114 tartózkodás mellett kedden elfogadott szövegben.

 

Személyre szabott stratégiák

 

A képviselők szerint kulcsfontosságú az ilyen régiók megfelelő pénzügyi támogatása, de emellett szükség van egyedi, az adott régióra szabott stratégiára is, hogy valóban fel tudják számolni a problémákat és jobb lehetőségeket kínáljanak az ott élőknek.

 

 

Javaslatok:

•             szülessen meghatározás a NUTS III. szintű lemaradó régiókra, hogy ezeket a területeket célzottabban lehessen finanszírozni,

•             csökkentsék oktatás és képzési befektetésekkel a munkanélküliséget és segítsenek a fiataloknak helyben maradni,

•             könnyítsék meg a cégek számára a hitelhez jutást,

•             támogassák és fejlesszék a regionális intézmények menedzsmentjét,

támogassák a fenntartható idegenforgalmat, a körforgásos gazdaságot, a helyi energetikai átállást és mezőgazdaságot.

 

Idézet

 

„Nem szabad megfeledkezni arról, mekkora szerepe van a kohéziós politikának a versenyképesség növelésében. Ezek a régiók hátrányos helyzetűek és az Unió egyik legfontosabb feladata, hogy segítsen nekik” - mondta Michela GIUFFRIDA (S&D, IT) jelentéstevő.

 

 

Háttér

 

Az Európai Bizottság 2017 októberében tette közzé a gazdasági növekedés, illetve a jólét tekintetében lemaradó régiókról szóló jelentését, amelyben a 47 legszegényebb uniós régióra fókuszál, összesen 8 tagállamban. Ezek egyrészt az alacsony növekedésű régiók, amelyek GDP-je megközelíti az EU-s átlagot, de a növekedési ráta nagyon alacsony - Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában -, valamint az alacsony jövedelmű régiók, amelyeknek GDP-je alacsony, de ígéretes növekedési tendenciát mutatnak - Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban. A legszegényebb régiókban mintegy 83 millió lakos, vagyis az EU lakosságának egy hatoda él (32 millió alacsony jövedelmű régióban és 51 millió alacsony növekedésű régióban).