Üdvözöljük a

Méltányos adóztatás: intézkedések a csalásbiztos uniós áfarendszer kialakításáért | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Méltányos adóztatás: intézkedések a csalásbiztos uniós áfarendszer kialakításáért

2018. május 30.

Az Európai Bizottság javaslatot tett a hozzáadottérték-adóra (Magyarországon: az általános forgalmi adóra, azaz az áfára) vonatkozó uniós szabályok részletes technikai módosítására. A javaslat kiegészíti azt a közelmúltbeli javaslatot, melyben a Bizottság egységes uniós áfarendszer kialakítását szorgalmazta a csalások megelőzése érdekében, amelyek jelenleg mintegy évi 50 milliárd eurónyi kárt okoznak a tagállamok államháztartásainak. A mai intézkedéscsomag lényegesen módosítani fogja az áfaszabályokat, és a Bizottság szándéka szerint meg fogja könnyíteni az uniós vállalkozások működését, véget vetve az egységes piacon 25 éven át alkalmazott „átmeneti” áfaszabályozásnak.

A végleges áfarendszer kialakításához lényegesen módosítani kell az uniós áfairányelvet. Az irányelv 408 cikkéből közel 200 cikket kell majd kiigazítani ahhoz, hogy a vállalkozások és az államháztartások részesülhessenek a következő előnyökből:

 

1. Az áruk megadóztatásának egyszerűsítése: a jelenlegi rendszerben az áruk vállalkozások közötti kereskedelme két ügyletre oszlik: az egyik az áfamentes értékesítés a származási tagállamban, a másik pedig a megadóztatott vásárlás a rendeltetési hely szerinti tagállamban. A mai javaslattal megszűnik ennek a kereskedelmi ügyletnek a mesterséges szétválasztása, és az árukat abban a tagállamban fogják megadóztatni, amelyikben szállításuk véget ér. Az áfacsalások így a Bizottság várakozásai szerint drámai mértékben csökkenni fognak.

 

2. Egyablakos online ügyintézési pont kereskedők számára: a vállalatközi kereskedelmet folytató uniós kereskedők számára online portál (egyablakos ügyintézési pont) jön létre áfával kapcsolatos ügyeik rendezésére.

 

3. Kevesebb bürokrácia: előtérbe kerül az önszabályozás, és kevesebb lesz azoknak az adminisztratív lépéseknek a száma, amelyek a más tagállamok vállalkozásai számára történő értékesítés során a cégekre hárulnak.

 

4. Rendszerint az értékesítő felel az áfabeszedésért: a mai javaslat egyértelművé teszi, hogy alapesetben az értékesítőnek kell felszámolnia az áruk értékesítése után fizetendő áfát más uniós országban található ügyfelei számára, mégpedig a rendeltetési hely szerinti tagállam adókulcsának megfelelően.