Üdvözöljük a

Nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követése | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követése

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. március 28.

Megállapodás született a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követéséről és bejelentéséről szóló első uniós jogszabályról.

Az Európai Parlament és a Tanács képviselői előzetes megállapodást fogadtak el az új nehézgépjárművek – azaz teherautók és autóbuszok – üzemanyag-fogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követéséről és bejelentéséről. Az új rendelet lesz az első olyan uniós jogszabály, melynek a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátása áll majd a középpontjában.

A tiszta üzemű járművekre és a fenntartható mobilitásra történő átállás felgyorsítása mind a polgárok életminőségének és egészségének javítása, mind a Párizsi Megállapodásban rögzített uniós éghajlatvédelmi célkitűzések megvalósítása szempontjából elengedhetetlenül fontos. Ezen túlmenően komoly lehetőségeket kínál az európai gazdaság számára: meg fogja erősíteni az EU globális vezető szerepét a tiszta járművek terén, és az innovációnak is lendületet ad majd az európai gyártók körében.

Az új rendelet az átláthatóságot is növelni fogja, elősegítve, hogy a közlekedési szolgáltatók megalapozott döntéseket hozhassanak a járművek beszerzésekor, és csökkentsék üzemanyagköltségeiket.

Ahhoz, hogy a rendelet hatályba lépjen, az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának hivatalosan jóvá kell hagynia a tegnap este megszületett előzetes megállapodást.