Üdvözöljük a

Tovább bővül a Galileo műholdas navigációs rendszer | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tovább bővül a Galileo műholdas navigációs rendszer

2017. december 14.

Csaknem napra pontosan egy éve, hogy Európa műholdas navigációs rendszere, a Galileo elkezdett szolgáltatásokat nyújtani közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára. Akkor a rendszert 18 műhold alkotta. A konstelláció várhatóan 2020-ra válik teljessé, amikor is összesen 30 műhold tartozik majd hozzá. Tegnap az EU újabb 4 műholdat bocsátott fel az űrbe, és ezzel a Galileo műholdjainak száma 22-re emelkedett. A műholdakat a francia guyanai Kourouban található európai űrrepülőtérről kilőtt Ariane–5 európai hordozórakéta állította pályára.

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos a következőket mondta az alkalomból: „A Galileo javítja az uniós polgárok életminőségét: hatékonyabb és pontosabb navigációt tesz lehetővé az okostelefonok használata során, és elősegíti, hogy a segélyhívó szolgálatok a korábbinál sokkal gyorsabban ki tudjanak érkezni a baleseti helyszínekre. Az újabb műholdak sikeres felbocsátásának köszönhetően a Galileo rendszer tovább bővült, és fejlesztése jó úton halad afelé, hogy 2020-ra elérje teljes működési kapacitását.”

 A Galileo központi eleme a Bizottság űrstratégiájának, melynek elsődleges célja, hogy ösztönözze új szolgáltatások kifejlesztését és új üzleti lehetőségek létrejöttét, előmozdítsa Európa űrkutatásban betöltött vezető szerepét, és megerősítse Európa stratégiai önállóságát. A nagy pontosságú műholdas navigációs rendszer már jelenleg is segíti a veszélyhelyzetek kezelését, pontosabb navigációs szolgáltatásokat kínál a felhasználóknak, javítja a kritikus infrastruktúrák időbeli összehangolását, és biztonságos szolgáltatásokat nyújt az állami hatóságoknak.