Üdvözöljük a

Új uniós tudásközpont az élelmiszercsalás ellen és a jobb élelmiszer-minőségért | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új uniós tudásközpont az élelmiszercsalás ellen és a jobb élelmiszer-minőségért

2018. március 13.

Az Európai Bizottság megnyitja az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot, amelyet a Bizottság Közös Kutatóintézete (JRC) fog működtetni. A tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatt felmerülő fogyasztói aggályok indokolják.

Az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák aláássák a fogyasztók bizalmát, és a termelőktől a kiskereskedőkig az egész európai élelmiszerláncot károsítják. A közelmúltban olívaolajjal, borral, mézzel, hallal, tejtermékekkel, hússal és baromfival kapcsolatban is fény derült élelmiszercsalásra. Az is előfordul, hogy a fogyasztók tisztességtelen kereskedelmi és piaci módszerek áldozatává válnak. Ez történik akkor is, ha a hasonló csomagolásban, de más-más piacokon értékesített élelmiszeripari termékek összetétele különbözik egymástól.

A tudásközpont bizottsági és Bizottságon kívüli szakértők hálózata lesz. Feladata, hogy az élelmiszercsalással és az élelmiszer-minőségi kérdésekkel kapcsolatban naprakész ismeretekkel lássa el az uniós döntéshozókat és a tagállami hatóságokat:

•             össze fogja hangolni a piacfelügyeleti tevékenységeket, pl. az uniós piacokon ugyanolyan csomagolásban és márkajelzéssel forgalmazott élelmiszerek összetételének és érzékszervi jellemzőinek vizsgálatát,

•             riasztási és információs rendszerként fog működni olyankor, amikor élelmiszercsalásra kerül sor, pl. figyelemmel követi a médiát és tájékoztatja a lakosságot,

•             össze fogja kapcsolni egymással a tagállamok és a Bizottság információs rendszereit, pl. az egyes igen értékes élelmiszer-ipari termékek (bor vagy olívaolaj) összetételét tartalmazó adatbázisokat,

•             országspecifikus információkat fog generálni, pl. a tagállamok kompetenciáinak és laboratóriumi infrastruktúráinak feltérképezésével.

Az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpont feladatai közé fog tartozni, hogy hírleveleket, interaktív térképeket, adatbázisokat és rendszeres jelentéseket készítsen, és hogy ezeket az információkat közzétegye. A tudásközpont interfészként működik majd a tudományos élet és a politikai döntéshozatal között. A Közös Kutatóközpont munkatársai sokéves tapasztalattal rendelkeznek az élelmiszer-tudomány terén, különösen ami az eredetiség-vizsgálatot, valamint az élelmiszerláncban elkövetett csalásokat feltérképező vizsgálati módszereket illeti.