Üdvözöljük a

Afrika üzleti partnereket vár | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Afrika üzleti partnereket vár

Szerző: Bódizs Mária | 2015. december 9.

A kamara székházában France Mutombo Tshimuanga az Afrikáért Alapítvány elnöke és Kovács Vince a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke látta el kézjegyével a két szervezet közötti együttműködési megállapodást.

A partnerséget a kormány által meghirdetett Déli nyitás stratégia hívta életre.  A kontinens és Vas megye gazdaságának képviselői abban állapodtak meg, hogy elősegítik a vállalkozások, intézmények, valamint egyéb személyek közti gazdasági és kulturális kapcsolatok kialakulását, valamint a nemzetközi fejlesztési kooperációkat, illetve a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek kialakítását.

Az alapítvány elnöke kifejtette, hogy elsősorban Kongó felé összpontosulnak majd az üzleti nyitások. Továbbá hangsúlyozta, hogy minden lehetőség adott arra, hogy a vasi cégek sikeresek legyenek Afrikában.  A két területi egység közötti óriási különbség nem jelent akadályt, hiszen Kongó a technológiai tudás átvételének forrásait keresi, ezért gazdasága szükségét érzi a magyarok szakértelmének, hatalmas tapasztalatainak átvételét.

A magyar értékesítés, terjeszkedés és beruházás a közös lista szerint 21 ágazatot érinthet. Közülük Kongó számára a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás a legfontosabb.

France Mutombo Tshimuanga egyébként akcentus nélkül, gyönyörűen beszél magyarul, hiszen egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, s azóta is hazánkban él.

Völler László italfogyasztást firtató kérdésére elmondta, hogy régebben a kongóiakat a sörfogyasztás egyeduralma jellemezte. Az elmúlt években viszont, főként a reprezentatív vendéglátóhelyeken a borok viszik a prímet. Gyorsan terjed a borfogyasztás kultusza.

E jelenség a magyar nedűk megismertetésének is kedvez.

Az alapítványi elnök szerint az óriási földrajzi távolságnak korunkban nincs jelentősége, áthidalására rengeteg módszer adott.

„Eldördült a rajtpisztoly” - jelentette ki a vendéglátó Kovács Vince. Aki bejelentette, hogy a jövőben a partnerek rendszeresen tájékoztatják egymást különféle eseményeikről. Sőt megjelenési és bemutatkozási lehetőségeket is biztosítanak egymásnak.

Az együttműködés lebonyolításában a felek egy-egy kapcsolattartót jelöltek ki.

Az alapítvány részéről Józsa-Tóth Annamária szolgál az érdeklődőknek is információkkal, a 06-20-4151002 telefonszámon, illetve a toth.annamaria@afrikaert.hu elérhetőségen.

A vasi kamara képviseletében Antal András nyújt segítséget a 06-30-5780976 telefonon, valamint az antal.andras@vmkik.hu e-mail címen.