Üdvözöljük a

Csúszik több, nagy összegű fontos uniós pályázat | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Csúszik több, nagy összegű fontos uniós pályázat

2015. szeptember 25.

Szeptember vége helyett várhatóan 2015. október 30-tól lesznek beadhatók a támogatási kérelmek az 50 milliárd forintos keretösszegű, "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című GINOP-2.1.1-15 kódszámú pályázat kapcsán - jelent meg csütörtökön a hivatalos kormányzati pályázati oldalon. Tudomásunk szerint az ok az, hogy túl komplexre sikerült a kiírás, így át kell azt kicsit dolgozni. Közben a napi.hu arról írt ma reggel, hogy a GINOP 4. prioritásába (energia) tartozó, a kkv-k energiatermelését és energiafelhasználását támogató pályázatok leghamarabb novemberben jelenhetnek meg, de az egyeztetések időigénye miatt lehet, hogy idén már meg sem jelennek.

Később lehet beadni a vállalati K+F+I pályázatot

Amint tegnap a vállalati K+F-pályázatok szigorú elbírálására felhívó cikkben már előrevetítettük: csúszik az 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat beadhatósági kezdőnapja. Ez tegnap meg is jelent a kormány hivatalos pályázati oldalán, miszerint a felhívásra a korábban meghirdetetthez képest később, várhatóan 2015. október 30-tól lesznek beadhatók a támogatási kérelmek.

A közlemény szerint a 2015. augusztus 25-i meghirdetés óta több száz érdeklődő és értelmező kérdés, illetve szakmai javaslat érkezett az Irányító Hatósághoz, amelyek alapján a "GINOP-2.1.1-15" azonosító számú felhívás 2015. szeptember 30-i határidővel bezárólag módosításra kerül.

A felhívásban történő változtatások szükségessé teszik a kitöltőprogram módosítását is, így tehát leegyszerűsítve arról van szó, hogy túl komplexre sikeredett a kiírás első változata, át kell azt dolgozni. Ebből adódóan várhatóan 2015. október 30-tól lesznek beadhatók a támogatási kérelmek, illetve az első értékelési szakasz záró dátuma 2015. december 7-re módosul.

Utóbbi annak érdekében történik, hogy a támogatást igénylőknek elegendő idejük legyen a támogatási kérelmek magas szintű szakmai és pénzügyi kidolgozására - fogalmaz a közlemény.

A közlemény egyébként arra is felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a 272/2014 Korm. rendelet értelmében a 2015. december 7-ig beérkező támogatási kérelmek standard eljárásban, egy alkalommal, ugyanabban az időben kerülnek elbírálásra. Ez tehát azt jelenti a gyakorlatban, hogy a hivatkozott jogszabálynak megfelelően, döntéshozatalkor az ugyanazon szakaszban beérkezett támogatási kérelmek nem a beérkezés dátuma alapján, hanem a szakmai kiválóság, a pontszám alapján lesznek sorba rendezve.

 

A vállalati energiahatékonysági pályázatok is csúsznak

A napi.hu ma reggeli cikke szerint a GINOP 4. prioritásába tartozó, a cégek által már szintén nagyon várt, a kkv-k energiatermelését és energiafelhasználását támogató pályázatok leghamarabb novemberben jelenhetnek meg, de az egyeztetések időigénye miatt lehet, hogy idén már meg sem jelennek.

 A Miniszterelnökség a lapnak azt jelezte, hogy még mindig nem végleges a GINOP idei éves pályázati menetrendjének átdolgozott változata (Éves Fejlesztési Keret), így nem tudtak bővebb információt adni az említett energiahatékonysági pályázatok várható megjelenési idejéről. A tárca azt írta: több olyan kérdés is felmerült, melynek további tisztázása szükséges.

A lap más forrásból származó információi szerint egyébként éppen a 4-es prioritás az, amelyik miatt csúszik a végleges fejlesztési keret elfogadása, így a pályázatok megjelenésére leghamarabb novemberben lehet számolni. Amennyiben ezt az időpontot sem sikerült tartani, akkor úgy várhatóan átcsúsznak a pályázatok a jövő évre.

Egy másik forrás szintén ezt jelezte, miszerint a nagy érdeklődés miatt elképzelhető, hogy csak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program hasonló kiírásaival együtt jelenne meg a pályázat azért, hogy "eloszoljon" az érdeklődés. Lényeges információ, hogy a lap szerint a háromféle energiahatékonysági pályázat keretösszegét egyébként is megemelnék 6-6 milliárdról 10-10 milliárd forintra, így tehát összesen 30 milliárd forintra.

A cél nyilván az is, hogy ne merüljön ki rövid idő alatt a három pályázat, mint ahogy az most a minap a GINOP 1.2.1. feldolgozóipari kapacitásbővítési pályázatnál megtörtént: a két évre nyitva tartani tervezett keret lényegében két hónap alatt kimerült.

 

 

 

További részletek a portfolio.hu-n.

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/palyazatok/csuszik_tobb_nagy_osszegu_fontos_unios_palyazat.220140.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator