Kedvező üzleti helyzetre számítanak a vállalkozások

2015. május 12.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) 2015. áprilisi vállalati konjunktúra felvétele szerint a vállalkozások az üzleti környezet további javulására számítanak a következő fél évben, amit mutat az is, hogy a kamara konjunktúra indexe az októberi plusz 34 pontról áprilisra plusz 42 pontra emelkedett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte, hogy a magyar gazdaságnak a rendszerváltás óta nem voltak ilyen pozitív számai, mint amilyenek jelenleg. A kamara elemzéseiben a konjunktúra mutató értéke az adatfelvétel kezdete, 1998. óta a második legmagasabb érték. A magyar gazdaság a következő fél-egy évben mindenképpen növekedési pályán fog mozogni - tette hozzá az elnök. A kamara előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése meghaladja a 3 százalékot 2015-ben, és tovább nő a foglalkoztatás. Az MKIK GVI áprilisban 35. alkalommal készítette el 3614 vállalati vezető válaszai alapján féléves, reprezentatív konjunktúra jelentését. Az elnök jelezte: az idei év első negyedévében, illetve fél évében a magyar GDP eléri a válság előtti, 2008-as szintet. Parragh László szavai szerint a cégek várakozásai pozitívak, a bizonytalansági mutató értéke csökkent, az optimizmust a külgazdasági környezet is megalapozza. A konjunktúra mutató minden gazdasági ágban emelkedett október óta. Megjegyezte, hogy a közmunka lassan a foglalkoztatás gátja kezd lenni, mert a valós munkaerőpiacról szív el esetleg munkaerőt, ami nem szerencsés.

Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója ismertette: a felmérés az ország legnagyobb konjunktúra-felmérése, az elmúlt 17 évben több mint ötvenezer céget kérdeztek. Kiemelte, hogy a munkaerő-kereslet a felmérés kezdete óta most a legmagasabb, azaz a következő hat hónapban a munkaerő-kereslet erőteljes bővülésére lehet számítani a versenyszektorban. A mutató az októberi 11,9 pontról 18,7 pontra nőtt, ilyet nem mértek az eddigi adatfelvétel során. Rámutatott: a magyar gazdaság együtt mozog a német gazdasággal: a müncheni ifo gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint 2015-ben a növekedés élénkülése várható, a tavalyi 1,6 százalékot az idén 2,1 százalékos növekedés követi. A 2015 tavaszi adatok szerint az európai gazdaság két meghatározó gazdaságában, Franciaországban és Németországban is javultak a cégek várakozásai, ahogy az eurózónában is optimistábbak, mint az előző fél évben - tette hozzá. A felmérés alapján a javuló üzleti klímát leginkább az exportáló, a külföldi tulajdonban lévő és a több mint 250 főt foglalkoztató cégek jelzik, ezeknek a cégeknek a várakozásai a legkedvezőbbek.

 

 

 

A felmérés alapján készült tanulmányt a mellékletben érik el!

Kapcsolódó anyagok: