Júliustól új eljárással bővül a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése

Szerző: Pezenhofer-Horváth Zsanett | 2019. július 10.

Júliustól a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai iránymutatásának megfelelően, a duális képzés megvalósításában közreműködő gyakorlati képzőhelyek hatósági ellenőrzéseit, új, ún. „Megújító köztes” eljárásával bővíti.

Nem változott, hogy egy „Bevezető ellenőrzés” alkalmával az új, gyakorlati képzésbe belépni kívánó szervezet felkészültségét (tárgyi, személyi feltételeit, tanügyi dokumentumainak előkészítettségét) mérik fel az eljáró szakértők. 

 

Továbbra is változatlan, hogy egy „Köztes ellenőrzés” alkalmával, a gyakorlati képzés ideje alatt, a feltételek folyamatos fenntartása mellett azt is vizsgálják ellenőreink, hogy a szervezet a Tanulószerződésben vállalt kötelezettségeit teljesíti, pl. biztosítja a tanulók részére a törvény által előírt feltételeket, juttatásokat.

 

A bevezetésre kerülő új eljárás lefolytatására akkor kerül sor, ha a szervezet már szerepel az oktatni kívánt szakmában a gyakorlati képzésre jogosultak nyilvántartásában, de legalább egy tanéve nem volt tanulója az érintett szakképesítésben, és oktatói tevékenységét újra szeretné megkezdeni. Annak érdekében, hogy a kamara garantálja, hogy a képzésbe visszatérő gyakorlati képző a Szakképzési törvény előírásainak továbbra is megfelel, egy bevezető ellenőrzéshez nagy mértékben hasonló eljáráson értékeli a feltételek meglétét. Az ellenőrzés alkalmával a tárgyi és személyi feltételek meglétén túl, a képzési dokumentumok előkészítettségét értékelik szakembereink, figyelembe véve az esetleges törvényi változásokat, mint például a kamarai gyakorlati oktatói vizsga meglétét, amelyet 2019. szeptemberétől ír elő a jogszabály oktatóinknak.