Üdvözöljük a

Brexit | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Brexit

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. január 30.

Nagy-Britannia átadta a brit kilépésről szóló okiratot az Európai Unió Tanácsának. Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről szóló megállapodást.

Tim Barrow, az Egyesült Királyság Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője letétbe helyezte a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást brit részről megerősítő ratifikációs okmányt az Európai Unió Tanácsánál Brüsszelben. Tim Barrow Jeppe Tranholm-Mikkelsennnel, a Tanács főtitkárával találkozott. A brit EU-nagykövetség tájékoztatása szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Királyság teljesítette az Európai Unióból történő kilépésével kapcsolatos jogi kötelezettségeit.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor lép ki az Európai Unióból.

Uniós részről az Európai Parlament január 29-én délután tartandó szavazásával fejeződött be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata.

Az Európai Parlament képviselői a brüsszeli kétnapos plenáris ülésükön tartott szavazáson jóváhagyták Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről szóló megállapodást.

A megállapodást 621 szavazattal, 49 ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el.

A február elsején kezdődő átmeneti időszak 2020. december 31-én ér véget. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti bármely megállapodást addigra kell lezárni ahhoz, hogy az 2021. január elsején életbe léphessen. Az átmeneti időszak egyszer meghosszabbítható egy egytől két évig terjedő időszakkal, de erről a döntést július elsejéig kell meghoznia az EU és az Egyesült Királyság közös bizottságának.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre.