DiscoverEU: 15 000 utazási igazolvány áll rendelkezésre Európa felfedezésére idén nyáron

2018. június 12.

A jelentkezés előfeltétele, hogy a pályázó 2018. július 1-jén 18 éves legyen, uniós állampolgársággal rendelkezzen, és utazását idén nyárra tervezze.

Június12-én, közép-európai idő szerint déli 12 órától június 26. közép-európai idő szerint déli 12 óráig pályázhatnak a fiatalok egy olyan jegyért, amellyel lehetőségük nyílik arra, hogy 2018 júliusától 2018 októberének végéig felfedezzék az európai kontinenst. A DiscoverEU lehetővé teszi számukra, hogy megérthessék Európa sokszínűségét, élvezhessék a kontinens kulturális gazdagságát, új barátokra leljenek és kialakuljon bennük az európai identitástudat. Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős a következőket mondta: „A DiscoverEU kezdeményezés kiváló lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy saját utazási tapasztalataik révén ismerhessék meg Európát, amit önmagukban sem a könyvek, sem a dokumentumfilmek nem tesznek lehetővé. Biztos vagyok benne, hogy ez a tapasztalat pozitívan fog hatni mind a részt vevő fiatalokra, mind pedig azokra a közösségekre, ahová ellátogatnak. A holnap induló kezdeményezés 15 000 felejthetetlen európai élményt fog jelenteni, amelyeket az év egy későbbi szakaszában, illetve azt követően is további élmények követnek majd.”

Ezen új uniós kezdeményezés keretében a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal (max. öt fő) utazhatnak. Alapesetben vasúton, ugyanakkor annak biztosítása érdekében, hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, a résztvevők különleges esetekben olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben. Mivel 2018 a kulturális örökség európai éve, az utazók számos, Európa-szerte megrendezésre kerülő rendezvényen vehetnek majd részt.

 

A jelentkezés módja

A jelentkezőknek meg kell adniuk néhány személyes adatot magukról, illetve pár részletet a tervezett utazásukról. Öt kvízkérdésre is válaszolniuk kell a kulturális örökség 2018-as európai évével, az EU ifjúsági kezdeményezéseivel és a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. Végül pedig válaszolniuk kell egy másik kérdésre is, nevezetesen arra, hogy szerintük hány fiatal fog jelentkezni erre a kezdeményezésre. A válaszok alapján az Európai Bizottság rangsorolni tudja majd a jelentkezőket. Amint ez megtörténik, a résztvevőknek 2018. július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniük az utazást. Legfeljebb 30 napig utazhatnak, és legfeljebb 4 külföldi úti célt választhatnak ki.

 

Háttér-információk

2018-ban a DiscoverEU kezdeményezés 12 millió euró költségvetéssel rendelkezik, amelyből az év folyamán legalább 20 000 fiatalnak biztosít utazási lehetőséget Európában. Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján. A holnap induló első jelentkezési időszakban 15 000 pályázó kap lehetőséget a kontinens felfedezésére. A második, 2018 őszén kezdődő jelentkezési időszak során legalább 5000 jegyre lehet pályázni. Az Európai Bizottság a kezdeményezés további kidolgozását tervezi, ezért belefoglalta a következő Erasmus programra vonatkozó javaslatába. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között várhatóan további 1,5 millió 18 éves fiatalnak nyílik lehetősége arra, hogy a 700 millió euró költségvetéssel támogatott kezdeményezés keretében beutazhassa Európát.

A DiscoverEU egy az Európai Parlament javaslata nyomán született kezdeményezés, melynek a 2018-ra szóló támogatását a Parlament egy előkészítő intézkedés révén biztosította. A kezdeményezés kimondottan a 18 éves fiatalokra összpontosít, mivel ez a kor meghatározó lépést jelent a felnőtté válás felé.

Az Európai Bizottság szeretné, ha a fiatal utazók visszajelzést adnának, és arra bátorítja őket, hogy osszák meg másokkal is tapasztalataikat és átélt kalandjaikat. Ezért a kiválasztott résztvevők csatlakozni fognak a DiscoverEU közösséghez és a kezdeményezés nagyköveteivé válnak. Fel fogják kérni őket, hogy számoljanak be utazási élményeikről, például a közösségi oldalakon (az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren) vagy az iskolájukban, illetve a helyi közösségükben.