Üdvözöljük a

Egymilliárdos segítség európai vállalkozásoknak | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egymilliárdos segítség európai vállalkozásoknak

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. április 7.

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) érő károk enyhítésére, az összeg kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank csoporthoz tartozó Európai Beruházási Alap számára – közölte az uniós bizottság hétfőn.

A keretösszeg lehetővé teszi az Európai Beruházási Alapnak, hogy speciális garanciákat nyújtson, ösztönözzön bankokat és más hitelezőket, hogy biztosítsanak likviditást legalább százezer, a járvány által Becslések szerint a garancia nyolcmilliárd euró értékű hitelfinanszírozást tesz majd elérhetővé.

A hétfőn felszabadított egymilliárd euró értékű garancia nem új finanszírozási forma, az összeget az EU költségvetésének a hosszabb távú projektekre szolgáló előirányzatából csoportosították át.

A közlemény szerint:

a koronavírus-világjárvány egyik közvetlen gazdasági következménye a kis- és középvállalkozásokat érintő hirtelen likviditáshiány.

A válság jellemzően ezeket a vállalatokat sújtja a leginkább, és a megfelelő likviditással való támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy túléljék a válságot.

Egymilliárdos segítség a vállalkozásoknak

A bankokat azonban likviditáshiány esetén az érzékelt kockázat hirtelen növekedése miatt semmi sem ösztönzi arra, hogy kölcsönt nyújtsanak a kkv-knak. Ezért van szükség a hiteleket támogató uniós kezességvállalásra – közölte az uniós bizottság.

Az alap által nyújtott hitelgarancia Magyarországon az Erste és az UniCredit bankokon keresztül érthető el.

A bejelentett garancia részét képezi annak a koronavírus-járvány okozta válság miatt az európai gazdaságot segítő reagálási beruházási kezdeményezésnek, amelynek alapján a bizottság azt javasolta, hogy a kohéziós politika keretén belül 37 milliárd eurót fordítsanak a koronavírus okozta válság elleni küzdelemre.

A javaslat arra irányult, hogy idén ne kötelezzék a strukturális alapok el nem költött előfinanszírozásának visszatérítésére a tagállamokat.

Ez az összeg mintegy 8 milliárd eurót tesz ki az uniós költségvetésben, amelyet a tagállamok az unió egészére vonatkozó 29 milliárd eurós strukturális finanszírozás kiegészítésére használhatnak fel.

A bizottság elképzelése szerint ez növelni fogja a 2020-as beruházások összegét, és elősegíti a 2014-2020-as kohéziós politika programja keretében még le nem kötött 28 milliárd euró kohéziós politikai finanszírozás felhasználásának az időszak elejére ütemezését.

Emellett bejelentették azt is, hogy hitel-visszafizetési moratóriumot fognak biztosítani a válság által kedvezőtlenül érintett jelenlegi adósoknak.

 

forrás: vg.hu