Üdvözöljük a

Kereskedelem: Az EU észrevételeket nyújt be az USA gépjármű-behozatali vizsgálatával kapcsolatban | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kereskedelem: Az EU észrevételeket nyújt be az USA gépjármű-behozatali vizsgálatával kapcsolatban

2018. július 4.

Az Európai Unió hivatalos észrevételeket nyújtott be az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának, annak a vizsgálatnak a keretében, melyet a minisztérium jelenleg folytat a gépjármű-behozatal nemzetbiztonságra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az EU álláspontja szerint a folyamatban lévő vizsgálat nem jogszerű, nincs tényszerű alapja, és ellentétes a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal, hasonlóan ahhoz a vizsgálathoz, mely idén korábban vámok kivetését eredményezte az acél- és alumíniumtermékek esetében.

Beadványában az EU ismételten kifejezésre juttatja, miszerint határozottan ellenzi, hogy egyre többször kerül sor olyan intézkedések meghozatalára, melyek feltételezett nemzetbiztonsági okokon alapulnak, de a gazdasági protekcionizmus célját szolgálják. Az EU és az USA gépjárműipara túlnyomórészt más-más piaci szegmensekre specializálódik, az uniós import pedig nem jelent veszélyt az Egyesült Államok gépjárműiparára, mely megfelelően működik. Ha viszont korlátozó intézkedések bevezetésére kerül sor, az alá fogja ásni az USA gépjárműágazatában jelenleg érvényesülő kedvező tendenciákat.