Üdvözöljük a

Megjelent az éves uniós országjelentés hazánk társadalmi-gazdasági kihívásairól | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megjelent az éves uniós országjelentés hazánk társadalmi-gazdasági kihívásairól

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. február 28.

Az Európai Bizottság közzétette szokásos éves országjelentéseit, amelyekben az egyes tagállamok előtt álló legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokat elemzi. Fókuszban: környezeti fenntarthatóság, termelékenységnövekedés, méltányosság és makrogazdasági stabilitás.

Az országjelentésekben közreadott elemzés a 2019 decemberében előterjesztett éves fenntartható növekedési stratégiát tükrözi, amely a versenyképes fenntarthatóságot helyezi a középpontba. Most első alkalommal mindegyik országjelentés értékeli a tagállamok által az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása felé tett előrehaladást. A jelentések kiemelik, melyek azok a makrogazdasági és foglalkoztatási politikák, amelyek segíthetnek e célok elérésében. Szem előtt tartva, hogy a fenntartható és klímasemleges gazdaságra való átállásnak méltányosnak és társadalmilag igazságosnak kell lennie, a jelentések elemzik, milyen kihívásokkal jár, és milyen lehetőségeket teremt az éghajlatvédelmi és energetikai átállás az egyes országok számára, illetve meghatározzák a Méltányos Átállást Támogató Alap keretében nyújtandó támogatás prioritásait. Az értékelés kitér arra is, hogy a tagállamok hol tartanak a szociális jogok európai pillérének végrehajtásában, és milyen teljesítményt értek el az azt kísérő szociális eredménytáblán.

A Magyarországra vonatkozó országjelentés többek között megállapítja, hogy az erőteljes gazdasági növekedés értékes lehetőséget kínál arra, hogy az ország jelentős strukturális és intézményi reformokat hajtson végre a fenntartható és hosszú távú növekedés érdekében. A jelentés ezzel együtt arra figyelmeztet, hogy a makrogazdasági politikák növelik a túlfűtöttség kockázatát, és a gazdasági bővülés hamarosan elérheti korlátait. A jelentés hangsúlyozza, hogy a kutatásba, az innovációba, az infrastruktúrába és a készségekbe irányuló beruházások fokozása elengedhetetlen a termelékenység növeléséhez és a társadalom egésze számára előnyöket hozó hosszú távú növekedés javításához. A 2019-ben kiadott országspecifikus ajánlások végrehajtását illetően a Bizottság arra a megállapításra jut, hogy Magyarország mindent összevetve korlátozott mértékű előrehaladást ért el az uniós ajánlásban foglaltak megvalósítása tekintetében. A fenntartható fejlődési célok elérése terén összességében átlagosan teljesít az ország.

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, a Magyarországra vonatkozó országjelentés pedig itt található (angolul).

 

Forrás: ec.europa.eu