Üdvözöljük a

Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai Magyarországon - Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. november | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai Magyarországon - Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. november

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2016. december 12.

Az új (digitális) ipari forradalom jelentős átalakulást hoz a munkaerőpiacon. A „képzettségtorzított technológiai váltás” (skill-biased technological change) fogalmával leírható változás eredményeként a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére és a magasan képzett munkaerő iránti kereslet jelentős növekedésére számíthatunk. Egyes szakmák teljes automatizációja mellett a folyamat a munkahelyek számának jelentős csökkenését eredményezheti. Az MKIK GVI kutatásában az automatizáció magyar munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta, elsősorban a járási és megyei hatásokra koncentrálva.

A technológiai fejlődés miatt várhatóan csökkenő munkaerő-kereslet az ipari forradalom óta foglalkoztatja a tudományt, ám az ezzel kapcsolatos aggodalmak a 21. századig alaptalannak bizonyultak. Az új ipari forradalom (Digital Revolution vagy Fourth Industrial Revolution) azonban számos új jelenséget hoz magával a nemzetgazdaságok munkaerőpiacain. A digitalizáció által érintett szakmákban a szakmatartalom gyors átalakulása várható, számos eddig nem gépesíthetőnek illetve programozhatónak vélt feladat – vagy akár teljes foglalkozás – automatizálhatóvá válhat. Mindezt a magas képzettségű munkaerő iránti kereslet növekedése és a közepesen képzett munkaerő iránti kereslet jelentős csökkenése kíséri.

 

 

A tanulmány magyar és angol nyelven a mellékletből letölthető.