Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új tájékoztató rendszert indít a Kamara az egyéni vállalkozóknak

2020. július 7.

2020. július 1. után a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról, valamint a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről (korábban a Kormányablakok feladata volt tájékoztatást nyújtani az egyéni vállalkozói tevékenységhez szükséges alapvető információkról és kötelezettségekről). A területileg illetékes gazdasági kamarák személyre szabott tájékoztatása mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy új információs felület létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést.

KKV ROADSHOW KÉRDŐÍV – szakmai konzultáció

2020. június 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen – a területi kamarák együttműködésével – egy országos Szakmai Konzultációt szervez.

Szakképzési Magazin

2020. július 9.

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. évi első Szakképzési Magazinja, az Üzleti7 különszáma.

A nyugdíj mellett munkát végzők járulékmentessége

2020. július 8.

2020. július 1-jétől már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas (például a megbízási jogviszonyban álló is), mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól.

Celldömölkön is csobbantunk

2020. július 7.

 

A COVID-19 vírushelyzetet követően mindenki nagy örömére újra nyitottak a strandok is. A celldömölki fürdővel együttműködve egy tartalmas elfoglaltságot biztosító napot tartottunk, "Csobbantunk" a kamara ED tájékoztató irodájával.

 

Változás az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényben

2020. június 30.

2020. július 1. napjától hatályba lépő törvénymódosítás alapján új tevékenységgel, új feladattal bővül a területi kamarák szolgáltatási köre.

EU Hírlevél 12. szám

2020. június 30.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Állami támogatás – ha külföldről jött, nem vizsgálták – eddig…” címmel találnak összefoglalót.

Határon átnyúló gazdaságfejlesztési pályázatot hirdet a CED

2020. június 29.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel, határon átnyúló fejlesztési pályázatot hirdet a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.

Piacvezető svájci fémipari cégcsoport keres magyar beszállítót

2020. június 29.

Egy piacvezető svájci fémipari cégcsoport keres olyan magyar gyártót/beszállítót, aki precíziós alkatrészeket gyárt kerámiából illetve keményfémből. Ezen anyagok megmunkálásakor a legfontosabb követelmény a finommegmunkálás, mint például a csiszolás, tükrösítés, fényezés, majd összeszerelés.

Sárváron csobbantunk az ED irodával

2020. június 26.

A 2020-as nyári EU-roadshow keretében június 25-én a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe vártuk képességfejlesztő, logikai, ügyességi és memóriajátékokkal, játékszigettel és kreatív foglalkozásokkal a legkisebbeket egy kis fürdőzés utáni kikapcsolódásra a fürdő területén felállított EU-asztalnál.

Veszélyhelyzet után: NÉBIH-engedélykötelezettség és ellenőrzött bejelentés

2020. június 23.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatót tett közzé a veszélyhelyzet megszüntetését követő engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentés megtételéről.

Új társadalombiztosítási törvény jön július 1-től

2020. június 23.

Július elsején lép hatályba az új Tb. törvény, amely módosítja az egészségbiztosítással érintett személyek körét, egységesíti a járulékfizetési rendszert, módosítja a kiegészítő tevékenységet folytató személyek csoportját és új elemként járulékfizetési alsó határt vezet be.

Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

2020. június 19.

Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.

Átmeneti szabályok a szakmai vizsgáknál

2020. június 18.

A Magyar Közlöny 144. számában megjelent a  2020. évi LVIII. törvény a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről, amelynek egyes pontjai a szakmai záróvizsgákat is érintik.

COVID-19 járvány kutatás

2020. június 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) az elmúlt néhány hónapban a gazdasági élet szereplőivel szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait.

Ingyenes weboldal a szombathelyi vállalkozásoknak - Pályázat

2020. június 17.

Most a fejlesztés költségét és a weboldal fenntartását is átvállalják a kiírók. Összesen száz szombathelyi mikrovállalkozás digitális fejlődését támogatja a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése.

NEM TELJESÍTETT AJÁNLÁSOK

2020. július 10.

A fogyasztóvédelemről szóló1997. évi CLV.törvény36. § (1) bekezdése: Ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület – a fogyasztó nevének megjelölése nélkül – a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét – legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével – nyilvánosságra hozza.

Ingyenes hozzáférés az Európai Bizottság gépi fordítási eszközéhez, az eTranslation szolgáltatáshoz

2020. július 8.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára.

Támogatásra pályázhatnak a vidéki idegenvezetők

2020. július 7.

Egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéken élő idegenvezetők a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kedden megjelent pályázatának köszönhetően.

3 milliárd forintos keretösszeggel indul el a nyári Diákmunka program

2020. július 1.

A kormány 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot.

Jelentkezzen kamarai gyakorlati oktató képzésre!

2020. június 30.

Az iskolai rendszerű szakképzésben 2019. szeptember 1-től csak kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek foglalkozhatnak a tanulók gyakorlati képzésével (kivéve: felsőfokú végzettség, 60. életév, mestercím).

 

Csobbanj! Celldömölk

2020. június 29.

A COVID-19 vírushelyzetet követően mindenki nagy örömére újra nyitnak a strandok is. A  celldömölki fürdővel együttműködve szeretnénk egy tartalmas elfoglaltságot biztosítani július 3-án, pénteken.

Innovációs eredménytábla: hazánk a mérsékelt innovátorok között

2020. június 29.

Az Európai Bizottság által közzétett 2020. évi európai innovációs eredménytábla szerint továbbra is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban. Hazánk összesített innovációs mutatójának értéke az uniós átlag 66,4%-át éri el.

Magyar Üzleti Felelősség Díj és Védjegy használata - pályázat

2020. június 29.

XIII. alkalommal került meghirdetésre a Magyar Üzleti Felelősség Díj, másnéven a CSR Hungary Díj. A díj célja azon Magyarországon működő cégek, vállalkozások, szervezetek népszerűsítése és tevékenységük megismertetése, akik már a XXI. század felelős és fenntartható üzleti modelljének és gazdaságának meghonosítására törekednek. A díj elnyerésével a pályázók a díjon kívül versenyképességük, piaci pozíciójuk erősödésével is számolhatnak, hiszen partnereik és fogyasztóik is megismerik előremutató üzleti és társadalmilag felelős tevékenységüket.

Elérhetők a megújuló szakképzés képzési programjai

2020. június 26.

A megújuló szakképzési rendszer - alkalmazkodva a gazdaság igényeihez - lehetővé teszi a magyar fiatalok számára, hogy olyan készségek és kompetenciák birtokában kerüljenek ki az iskolarendszerből, amelyek segítségével megállják a helyüket a gyors technológiai fejlődés során átalakuló munkakörökben is.

Már elérhető az üzleti újrakezdést segítő gyakorlati segédeszköz

2020. június 23.

11 közép- és kelet-európai ország vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó intézményeiből álló konzorcium oktatási programot fejlesztett ki válságban lévő vállalkozások és újrakezdő vállalkozók számára.

A veszélyhelyzet elmúltával a szakképzés is visszarendeződik a normál kerékvágásba

2020. június 22.

A Magyar Közlöny 144. számában megjelent a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, amelyben a 25-30. §-ok a szakképzést és a felnőttképzést érintik, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet. A rendelkezések a kihirdetését követő napon, tehát 2020. június 18. napjától már hatályba léptek.

Ügyfélfogadás változás

2020. június 18.

Június 22-étől a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálata ismét a megszokott munkarendben áll a tisztelt vállalkozók, ügyfelek rendelkezésére.

Hivatalos: vége a járványügyi veszélyhelyzetnek

2020. június 18.

A megjelent kormányrendelet szerint vége a járványügyi veszélyhelyzetnek, ugyanakkor Magyarországon egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják. A kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Pályázati felhívás határon átnyúló projektek támogatására (CED20C)

2020. június 17.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. új pályázati felhívást tett közzé magyarországi vállalkozások számára  határon átnyúló projektjeik megvalósítására.