Üdvözöljük a

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az év végi ünnepi időszakban | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az év végi ünnepi időszakban

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2019. november 20.

Fokozottan ellenőrzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az online áruházakat az év végi ünnepi időszakban, a kiemelt vizsgálatok már november elején elkezdődtek. Az év utolsó két hónapjában sok akcióval, kedvezményes vásárlási lehetőséggel találkozhatnak a fogyasztók az interneten, az ITM célja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel, próbavásárlásokkal járuljon hozzá a nyugodt ünnepi felkészüléshez.

Tavaly mintegy 530 milliárd forint volt a webáruházak forgalma, amely az idén a becslések szerint 700 milliárd forintra nőhet. Az online áruházak rendszeres vizsgálatával a tárca visszaszorította a lehetséges jogsértéseket, a tapasztalatok szerint sikerült a korábbi 50 százalékról 17 százalékra csökkenteni a visszaélési kísérleteket, így kevésbé kockázatos az internetes vásárlás. A minisztérium IT Laboratóriuma az elmúlt időszakban évente 900 webáruházat ellenőrzött, idén már több mint 500 ellenőrzésen vannak túl.

A próbavásárlások és a honlapok vizsgálata alapján a leggyakrabban az elállással és jótállással kapcsolatban merülnek fel problémák, de sokszor hiányos a vitarendezési lehetőségekről szóló tájékoztatás is.

A tárca a tudatos vásárlás segítése érdekében e-kereskedelmi tájékoztatót, "kisokost" állított össze, mely nyolc pontban foglalja össze az internetes vásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tájékoztató elérhető a www.fogyasztovedelem.kormany.hu  oldalon.

 

Az online vásárlások előtti tudatos fogyasztói döntést segíti az ITM online adatbázisa, a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu  is.

 

 Forrás: kormany.hu