Üdvözöljük a

Hivatalos: vége a járványügyi veszélyhelyzetnek | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hivatalos: vége a járványügyi veszélyhelyzetnek

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. június 18.

A megjelent kormányrendelet szerint vége a járványügyi veszélyhelyzetnek, ugyanakkor Magyarországon egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják. A kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

A járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével egyidejűleg átmeneti intézkedések is életbe léptek, mint például a fizetési moratóriumról, a szakképzésre vonatkozó átmeneti szabályokról, a bérleti szerződésekre vonatkozó átmeneti szabályokról, az adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatos könnyítésekről stb.

Maradtak a cégek bevallási kötelezettségének könnyítései: a dokumentumok leadási határidejét szeptemberre tolták.

Megmarad év végéig a törlesztési moratórium, és a THM-et is a jegybanki alapkamat mértékéig maximalizálták december 31-ig.

A vendéglátósoknak szeptemberig nem kell közterülethasználti díjat fizetni.

Megemelték a SZÉP-kártyára utalható juttatások maximumát: szállás számlára 400 ezer, vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidőre pedig 135 ezer forint.

A tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt továbbra is viselni kell, ahogy a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad.

Az új rendelet értelmében, már nincsenek időkorlátok a bolti, gyógyszertári vásárlásokat illetően.

Csatolt állományok: