Javaslat az építőiparban jelentkező krízishelyzet kezelésére

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. március 18.

Az MKIK Építésügyi Kollégiuma megfogalmazta véleményét az építőipar helyzetére vonatkozóan.

Az Építőiparban hetek ót figyeljük a Koronavírus ágazati hatását, helyzetet értékelünk, összegezzük a vállalkozások várakozásait és mind ezt folyamatosan aktualizáljuk.

Jelenlegi véleményünk, javaslatunk:

Ez idáig jelentős nehézséget az építőipar számára a járvány helyzet nem okozott. Az építőanyagok, szerelvények közül az olasz relációból jövő import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniter áruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket.

Nyugat európai beszerzésű berendezési tárgyak beérkezése késik.

A vállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében. Ez azonban inkább a közepes és nagy szervezetekre jellemző, a mikró és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók lazábban veszik a helyzetet. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés.

A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban.

Az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes. A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Egymásra épülő folyamatok vannak egy-egy építkezésen és brigádban dolgozó csoportok, ami gyors vírusterjedést okozhatnak. Ebben a szakmában nem működik a HOME OFFICE és az építőanyag kereskedés java része nincs felkészülve az online kereskedésre. A kontakt kapcsolatok nagy száma a jellemző. A mozgás korlátozása, illetve egy-egy beteg diagnosztizálásának tömeges létszám kiesés a következménye az építésgazdaság területén. Ezért a termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani.

Mind ez komoly likviditási gondokat , és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni.

Az építőiparban 1- 2 hónap teljesítés csökkenést, termelés kiesést éven belül nem lehet behozni.

Jelenleg érzékelhető az új szerződés kötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.

A vállalkozói szerződésekhez képest kialakuló új helyzetből adódó nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell hogy viseljék. Persze tudni kell, hogy a megrendelések 60%-át 2020. évben az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben szerződés módosításokra lesz szükség!

Jogi iránymutatást várnak a vállalkozások, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, a minimumok megfogalmazását és elrendelését a teendőkre, ha a dolgozó  a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát. Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munka adó, javasoljuk ennek járulékos közterheit elengedni.