Üdvözöljük a

GVI tanulmány-Szakiskola2013 | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

GVI tanulmány-Szakiskola2013

Szerző: Simon András | 2014. április 1.

A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat várható alakulása – 2013

Szerző: Hajdu Miklós, Pethes Barbara
Publikáció időpontja: 2013. április 30.
Oldalak száma: 147

 

A tanulmány alapját egy körülbelül 3000 vállalkozásra kiterjedő kérdőíves adatfelvétel képezi, mely 2012 novembere és 2013 februárja között zajlott az MKIK GVI szervezésében. A kutatás célja, hogy feltérképezze az üzleti szektor egyes szegmenseinek a szakképző iskolát végzettek iránti keresletét egy éven belüli, illetve három éven túli időtávon - szakmánként és megyénként, illetve régiónként. Továbbá, hogy ezt összevesse a szakképző iskolák várható kibocsátási adataival - szintén szakmánként és megyénként, illetve régiónként. Végül a kereslet és kínálat összevetésén keresztül a 2014/2015-ös szakképzési beiskolázási keretszámokra teendő javaslatokhoz háttér-információkkal szolgáljon.

 

Az elemzés egyik legfontosabb következtetése, hogy összességében országosan a jelenlegi trendek fennmaradása esetén túlkínálatra, tehát túl magas szakmunkás kibocsátásra lehet számítani, ami azonban jelentős szakma szerinti eltéréseket rejt maga mögött. Továbbá a korábbi évek tapasztalatai és ezen adatok alapján kijelenthetjük, hogy amennyiben a teljes KIR-STAT adatbázis és így a teljes szakiskolai kibocsátás problémamentesen kódolható lenne, akkor még nagyobb országos túlkínálatot találnánk. Ezen felül lényeges azt a lényeges konklúziót is levonhatjuk, hogy a végzett tanulók jelentős része várhatóan mégsem jelenik meg szakmájuk munkaerőpiacán, így összességében a vállalatok a szakemberek hiányát is tapasztalhatják majd.

 

Letölthető: Vállalati tanulmány

 

****************************************************************************************************************

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete – 2013

Szerző: Makó Ágnes, Bárdits Anna
Publikáció időpontja: 2013. április 30.
Oldalak száma: 168

 

A tanulmány a pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzetét, elhelyezkedési lehetőségeit, valamint szakmájukról, munkájukról alkotott véleményüket és a 2009 óta ezen területeken bekövetkezett változásokat kívánja feltérképezni. A kutatás 1850 tanuló körében végzett kérdőíves adatfelvétel adataira támaszkodva a 2011 nyarán szakmát szerzett fiatalok munkaerő-piaci pályájának kezdetét vizsgálja, különös tekintettel arra, hogy a szakiskola elvégzése óta eltelt 19 hónap alatt be tudtak-e, illetve be akartak-e lépni a munkaerőpiacra.

 

Letölthető: Tanulói tanulmány