Üdvözöljük a

Gyakorlati képzés szervezése a tavaszi szünetben | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gyakorlati képzés szervezése a tavaszi szünetben

Szerző: Szuklits Eszter | 2020. április 8.

A 2019/2020. tanév rendjéről szóló 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet rendelkezései alapján a tavaszi szünet 2020. április 9-től 2020. április 14-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2020. április 15. (szerda).

A Szakképzési törvény előírásai alapján a tanulók a tavaszi szünetben csak abban az esetben vehetnek részt gyakorlati képzésen, ha az iskola ahhoz hozzájárul, a tanuló hiányzásait pótolja, illetve a képzőhely rendeltetése folytán e napokon is működik.

A fentiek kivételével a szünet ideje alatt gyakorlat nem szervezhető.

 

A digitális módon szervezett gyakorlati képzésben részesülő tanulóknak is biztosítani kell a tavaszi szünetet.

 

A Szakképzési törvény hiányzásra vonatkozó rendelkezései továbbra is érvényben vannak, mely szerint szorgalmi időszakban a tanuló gyakorlati képzésről való igazolt és igazolatlan mulasztása egy tanévben nem haladhatja meg az összes gyakorlati óraszám 20%-át.

A jelenlegi veszélyhelyzetből adódóan is emelkedhettek a tanulók mulasztott óraszámai (pl. a gyakorlati képzést rövid ideig halasztó, majd hagyományos vagy digitális módra átálló képzőknél).

Akinél megközelíti vagy meghaladja ezt az óraszámot a tanuló hiányzása, javasolt a pótlási lehetőség biztosítása a tavaszi szünetben – az iskola gyakorlati oktatásvezetőjével egyeztetve - hogy a tanuló magasabb évfolyamba léphessen.

A halasztott (tömbösített) képzéseknél is szükséges lesz a gyakorlat pótlása, azonban a járvány esetleges elhúzódása miatt a halasztott gyakorlat pótlása bizonytalanná válhat.