Üdvözöljük a

Iskolai vizsgákon innen, törvényen túl | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Iskolai vizsgákon innen, törvényen túl

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2020. február 24.

Kevesebb, mint két hetük maradt a vizsgaszervezőknek arra, hogy bejelentsék a májusi-júniusi iskolai rendszerű vizsgáikat a Pest Megyei Kormányhivatal elektronikus felületén. Vas megyében minden évben közel 100, a gazdasági kamarához tartozó vizsgán vár megmérettetés a végzős diákokra. Ez az utolsó tavaszi terminus, amelyre a teljes vizsgabizottságot a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara állítja fel, de a jövőben a vizsgáztatás rendszere is átalakul majd.

 

A vizsgák egynegyede már beérkezett kamaránkhoz, de a végzősök vizsgaidőpontjai a már megadott központi tevékenységeken kívül márciusban válnak ismertté, a vizsgaszervezők vizsgabejelentéseihez pedig a hatósági ellenőrzést követően férnek hozzá a területi kamarák vizsgadelegálói. 2019 tavaszán közel 1000 diák tett komplex szakmai vizsgát 53, a gazdasági kamarához tartozó szakképesítésben 17 vasi iskolában.

 

Három hónap múlva országszerte elkezdődnek a komplex szakmai vizsgák

 

Továbbra is mentesül a szakmai vizsga vagy a vizsgatevékenység letétele alól az a vizsgázó, aki az országos szakmai tanulmányi versenyen, WorldSkills vagy EuroSkills versenyen a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott követelményt teljesítette és a versenyfelhívásban meghatározott helyezést, teljesítményt, szintet elérte. Az SZKTV/OSZTV válogatóba bejutott Vas megyei tanulóinak listáját a héten tettük közzé honlapunkon.

A komplex szakmai vizsgákra jelenleg elnököt és két vizsgabizottsági tagot delegál a kamara, az új szakképzési törvény végrehajtási rendelete alapján azonban ősztől alapvetően megváltozik a szakmai vizsgáztatás rendszere. A háromtagú bizottság két tagját, Akkreditált Vizsgaközpontként a Vas Megyei Szakképzési Centrum jelöli ki, a harmadik tag delegálása pedig a területi gazdasági kamarák feladata marad országszerte. A vizsgaközpont mérési feladatokat ellátó tagja végzi a vizsgázó tudásának felmérését, az értékelési munkát ellátó szakember minősíti a vizsgázó teljesítményét, míg a kamara ellenőrzési feladatokkal megbízott tagja vizsgafelügyelőként felel a szakmai vizsga szabályszerűségéért. Szakemberek szerint a törvény még nem teljes körű, de újabb rendeletmódosítások is várhatóak a következő hónapokban, amelynek aktualitásairól tájékoztatást ad majd kamaránk a vizsgáztatók számára.

Mint ismertes, a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről a 13/2020. (II. 7.) Korm. rendelet értelmében a komplex vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendeletet 2020.02.15.-től hatályon kívül helyezték, de a mostani vizsgaidőszak még a komplex szakmai vizsgáztatás szabályai szerint zajlik.