Üdvözöljük a

Szakmai körökben versenyeznek – Elindult az SZKTV | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmai körökben versenyeznek – Elindult az SZKTV

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2020. január 9.

Az asztalosnak, ácsnak, villanyszerelőnek tanuló középiskolások már megírták az írásbelit, de a burkoló, kőműves szakmatanulásban jeleskedő fiatalok is letették már a tollat az idei Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. Az országszerte hétfő óta zajló tudáspróbára 251 fő jelentkezett Vas megyében, a versenyzők 33, a gazdasági kamarához tartozó szakképesítésben mutathatják meg mire képesek leendő foglalkozásukban. Az írásbeli elődöntőket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák közreműködésével bonyolítja le, Szombathelyen január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ér véget a verseny első fordulója.

Több ezer diák ír vizsgafeladatokat minden nap ugyanabban az időben valamennyi megyeszékhelyen. Ez akár egy kisebb Guinness-rekord kísérlettel is felér, de az SZKTV és az OSZTV megrendezése már 13 éve idézi az írásbeli érettségi vizsgadrukkos hangulatát.

 

Verseny a versenyben. A számológép nyert az okos eszközzel szemben

 

Az elődöntők lebonyolítását kamaránk munkatársai az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara központi Versenyszabályzata alapján végzik. A középiskolások rangos hazai és nemzetközi seregszemlén való részvételére és a fiatalok szakmatanulásának népszerűsítésére az MKIK „Állj közénk!” szlogennel szervezett országjáró roadshow-t az elmúlt hónapokban.


 

A villanyszerelő tanulók írják a versenydolgozatot az SZKTV-n

 

Idén először online formában is versenyeznek a diákok. Vas megyében 5 szakképesítésben számítógépen dolgoznak a leendő irodai titkárok és az informatika szakmacsoportban tanulók. A három hét alatt lezajló versenyt követően a dolgozatokat február 5-én, az előre megadott időpontokban tekinthetik meg a középiskolások a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Az eredménytől függően a sikeresen teljesítő versenyzők a komplex szakmai vizsga alól felmentést kaphatnak, továbbjuthatnak a válogatóba és részt vehetnek tavasszal az országos döntőn a Szakma Sztár Fesztiválon, ahol tavaly több Vas megyei versenyző is dobogós helyezést ért el.

 

A Szakmai Tanulmányi Versenyekkel kapcsolatban Füstné Holczapfel Tünde szakképzési csoportvezető a 30/868-8017-es telefonszámon ad tájékoztatást, a versenyekről bővebben pedig a www.szakmasztar.hu oldalon olvashatnak.