Üdvözöljük a

Szintvizsga helyett ágazati alapvizsgát tesznek majd a diákok | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szintvizsga helyett ágazati alapvizsgát tesznek majd a diákok

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2019. december 6.

Szintvizsga helyett ágazati alapvizsgát tesznek jövő tanévtől a szakképzésben tanuló középiskolások a Magyar Közlönyben megjelent, szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény alapján. A szakképzési rendszer átalakításának egyik részeként a szakgimnáziumok helyébe lépő 5 éves technikumok ágazati alapképzését követően a 10. évfolyam végén kell a tanulóknak alapvizsgát tenniük. A szakközépiskolákat felváltó 3 éves szakképző iskolákban pedig már a kilencedikben lesz számonkérés, de a most elfogadott törvény részleteinek kidolgozása még folyamatban van. A tavaszi szintvizsgákat még biztos, hogy a területi kamarák szervezik, az elképzelések szerint azonban az ágazati alapvizsga szervezése már a szakképző intézmények feladata lesz.

Konyhasót állítanak elő a gyógyszerkészítmény-gyártó tanulók, egy fürdőszoba villamos hálózatát készítik elő az első évfolyamos villanyszerelők és fotelülést kárpitoznak többek között a szintvizsgákon az első évfolyamos diákok, a területi kamarák megkezdték az utolsó szintvizsgák szervezését. A februárban kezdődő megmérettetésekre pedig már tanév elejétől készülnek a kilencedikesek.

 

 

 

Az első évfolyamos cukrász tanuló Rotschild piskótát készített a gyakorlati szintvizsgán Celldömölkön

 

Mint ismeretes, annak mérésére, hogy a tanulók a szakközépiskolai vagy szakiskolai képzés első szakképzési évfolyamán elsajátították-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat, szintvizsgákat szerveznek a területi kamarák. Idén 20 szakképesítésben, 60 vizsgán 379 tanuló szintvizsgázott a gazdasági kamarához tartozó szakképesítésekben megyeszerte, 13 iskola 363 diákja teljesítette sikeresen a követelményeket. A jövő tanévtől azonban a szintvizsga megszűnik, nem csak a kompetenciamérés lesz a cél, mert az ágazati alapvizsga eredményei elsősorban azt mutatják majd, hogy a középiskolások megfelelően elsajátították-e a munkavégzéshez szükséges szakmai alaptudást az alapképzés során, a számonkérést követően pedig duális képzés keretében folytatják tanulmányaikat a tanulószerződést felváltó szakképzési munkaszerződés keretében.

A tapasztalatok azt mutatják, a szakemberhiány nem csak a munkaerőpiacon, hanem már az iskolapadban megmutatkozik, az elmúlt években ugyanis jelentősen csökkent a szakmát tanulók létszáma országszerte.  Tavaly szeptemberben karosszérialakatos és számítógép-szerelő, karbantartó képzést nem tudtak indítani a vasi iskolák, így nem csak szintvizsga nem volt tavasszal ezekben a szakképesítésekben, de ez a szakember utánpótlás terén is hiányként jelentkezik majd a különböző ágazatokban. Ebben a tanévben például nincs olyan első évfolyamos osztály a megyében, amely a hiányszakmának számító kőműves, továbbá a karosszérialakatos és járműfényező foglalkozást tanulná.

 

 

 

 Szintvizsgázott tanulók száma Vas megyében

 

 

A számonkérés nem csak a diákokat érinti, az őket vizsgáztató szakembereknek is háromévente, az értékeléshez kapcsolódó jogszabályi ismeretekből online vizsgát kell tenniük. Jelenleg 65 fő szintvizsga elnök szerepel a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara névjegyzékében. Szakmai felkészítést követően novemberben 3 elnök tett eleget a számonkérésnek, a legtöbb szintvizsga elnöknek jövőre kell megújítania a vizsgához kötött tagságát.

Szintvizsgával kapcsolatban a 94/501-852-es telefonszámon Kiss Tímea Marianna szintvizsga referens ad tájékoztatást.