Üdvözöljük a

Felére csökkent az építőipari körbetartozások értéke | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felére csökkent az építőipari körbetartozások értéke

2015. augusztus 4.

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt az építőipari adósságok felszámolásában, a lánctartozásban érintett korábbi 400 milliárd forint a felére csökkent. Bár az iparági vállalkozások követeléseik húsz százalékához most sem jutnak hozzá időben, de azok nagy részét behajthatónak minősítik

Lényegesen csökkent az építőiparban a lánctartozások mértéke – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Jelezte, a három éve még több mint 400 milliárd forintot kitevő építőipari tartozás mára a felére mérséklődött, miközben újabb, jelentős tartozások nem kerültek a rendszerbe.

A szakszövetség négyszáz vállalkozás helyzetértékelését és kilátásait tartalmazó körkérdéséből az derült ki, hogy a cégek követeléseik átlagosan húsz százalékához nem jutnak hozzá időben, ugyanakkor ezek nagy részét az érintett vállalkozások „behajthatónak” minősítik. A felmérésre hivatkozva Koji László úgy pontosított, hogy a követelések 5-6 százalékának kivételével előbb-utóbb a pénzükhöz jutnak a vállalkozások.

Az ÉVOSZ elnöke megjegyezte, a lánctartozás visszaszorulásában jelentős szerepe van a két éve létrejött Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek is, amely az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni. A szervhez kérelmet adhat be és így a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó.

A Napi Gazdaság hétfői számában nyilatkozó Parragh László szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy nem véletlenül esik mostanság kevesebb szó a lánctartozásokról. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett: az általuk javasolt építőipari regisztráció bevezetésének köszönhetően az ágazatban becsült százezer vállalkozás száma 56 ezerre apadt. Szerinte a kötelező kamarai regisztrációval sikerült az alvócégeket bezárni. A kamara vezetője is megemlítette a műszaki teljesítést igazoló szakértői szervet, amely ellenőrzi a munkát. A pénzt a megbízónak letétbe kell helyeznie, s ha a munkát valóban elvégezte, az alvállalkozó pénzéhez juthat.

A lánctartozások visszaszorítása azért is fontos, mert azok a beruházások leállásán és a versenyképesség romlásán keresztül a mikro-, kis- és középvállalkozások létét, valamint makroszinten a foglalkoztatási mutatókat fenyegetik.

 

Forrás: Napi Gazdaság Online