Vas Megyei Gazdasági Magazin 2021-2022 / TOP100+100

A duális szakképzés területén dolgozó kamarai munkatársak, valamint a duális szakképzésben résztvevő, a turizmus-vendéglátás szakmacsoportban tevékenykedő, kamarai önkéntes tagsággal rendelkező vállalkozások képviselői vettek részt azon a szakmai tanulmányúton, melyek 2022. májusában, illetve októberében valósultak meg. A két csoportban, 5-5 napos mobilitási programban résztvevő 15-15 szakember többek között kézműves sonkagyárat és csokoládé készítéssel foglalkozó üzemet, lepárlót, tejgazdaságot, termelői piacot is megismerhetett, miközben lehetőségük nyílt a helyi, főként családi vállalkozásban működtetett éttermekben zajló gyakorlatok megismerésére. Szoros együttműködés és nullkilométeres termékek A helyi, térségi gazdaság fenntartása, fellendítése az egységes cél Friuli-Venezia-Giulia tartományban. A projektben részt vevő, fogadó vállalkozások példaértékűen nem konkurenciát látnak egymásban, hanem új együttműködési lehetőségeket, partnereket. Törekednek arra, hogy termékkínálatukban főként helyben termelt vagy készített (vagyis nullkilométeres) produktumokat kínáljanak a vásárlóknak. A „Campagna Amica” által életre hívott Helyi Termelői Piac Udinében pedig nagyon jól mutatja az összefogás erejét is: a piac vezetői a munkájuk során nemcsak védik a helyi termelők érdekeit, termékeit, de szem előtt tartják a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot és a körkörös gazdaságot is. A válság lehetőséget teremt az innovációnak A szakmai tanulmányút során megismert vállalkozások mindannyian egyetértenek abban, hogy a gasztronómiai specialitások és a kapcsolódó hagyományos szolgáltatásaik megőrzésével és annak újragondolásával tudnak megfelelő választ adni a gazdasági kihívásokkal teli vállalkozói létben. Ugyanakkor egyfajta lehetőségként tekintenek a világszinten megjelenő próbatételekre is: a COVID idején a nem csak a fenntarthatóság és a környezettudatosabb működési mód, de az új termékek kitalálásában is láttak potenciált. Az aquileiai COCAMBO vezetője, Piero Zerbin hangsúlyozta, vállalkozásuk a bizonyítéka annak, hogy a kutatás és a képzés gondos marketingtervvel kombinálva képes egy kisebb üzletet nemzeti szinten is abszolút kiválóságú vállalkozássá alakítani. A műhelynek sikerült előrevetítenie a piac igényeit azáltal, hogy nyitott a csokoládé és a kávé világa felé. A csokoládébab és a kávébab közvetlen importőre lett, amely kézműves szinten pörköli és alakítja át a csokoládébabot és a kávébabot. Ezen kívül központi szerepet kap működésükben a fenntarthatóság is: a műanyag csomagolóanyagot a járványhelyzet ideje alatt környezetbarát papírra cserélték, üvegeiket újrahasznosítják, a műanyagot külön gyűjtik, amelyet további hasznosításra adnak tovább partnereiknek. A jelenlegi energiaválságos időszakban is az innovatív megoldásokat keresik: még hatékonyabb energiafelhasználási módokat, a megújuló energia használatát tartják szem előtt. A projekt során megismert vállalkozások A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sikeresen pályázott az Erasmus+ KA1 mobilitási programban 2021-ben. Ennek keretében Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia tartományban nyílt arra lehetőség, hogy a projekt megvalósításban résztvevő két csoport a helyszínen ismerhesse meg az olasz jó gyakorlatokat. Olasz jó gyakorlat első kézből Projekt címe: Turisztikai szakmák népszerűsítése Vas megyében az olasz jó gyakorlatok felhasználásával Pályázattípus: KA122-VET – Szakképzésben tanulók és dolgozók rövid távú tanulási célú mobilitása A projekt kezdete, időtartama: 2021.10.01., 18 hónap Együttműködő partnerek: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és MARCO POLO G.E.I.E. (Treviso). A projekt az Erasmus+ pályázat keretében, az Európai Unió finanszírozásában, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Tempus Közalapítvány között megkötött 2021-1-HU01-KA122-VET-000017409 számú szerződés alapján valósul meg. Fenntartható módon a turizmus-vendéglátás szakképzési területén 39 PROJEKT • „La GLacere” kézműves sonkagyár, San Daniele del Friuli • Bagatto kézműves sonkagyár, San Daniele del Friuli • Ceschia Lepárlóüzem, Nimis • Al Doge Grado étterem, Grado • „Zoff Formaggi” farm, Cormons • Campagna Amica, Udine • La Colombara étterem, Aquileia • Cicchetterie étterem, Velence • Mozaik cukrászda és a Cocambo világ, Aquileia • Tomadin Alimentari üzlet, Cormons • grado-i és velencei halpiac

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=