Vas Vármegyei Gazdasági Magazin 2024-2025 / TOP100+100

ször toborozni, majd folyamatosan képezni kellett. Közben a gyár összes mutatója javult – a versenyképességtől a termelékenységig –, és kiemelt figyelmet fordítottamamunka- és balesetvédelemre is. Hogyan sikerült mindez? Ha röviden szeretném összefoglalni, akkor mindennek az alapja a stratégia újragondolása volt. Világos és egyértelmű célokat és cselekvési tervet fogalmaztam meg, hogy mind a biztonság, mind a minőség tekintetében a megfelelő irányban haladjunk. Mindeközben bevezettem a gyártás fejlesztésére bevált fejlett módszertanokat is. Mindez meghozta az eredményeket, de hozzá kell tennem, hogy ehhez kellett egy nagyon erős csapat is, ami itt Bükön rendelkezésre áll. Minden részlegen magas szintű szakmai tudással rendelkeznek a kollégáim, akik képesek átlátni az összefüggéseket. Nélkülük nem tudtam volna ezt az eredményt elérni. AVas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaraminden évben elkészíti a TOP 100-as listát a megye legnagyobb vállalkozásairól, de ezen soha nem szerepel a büki Nestlé-gyár, mert a hivatalos székhely Budapesten van, és csak az egész cég adatai nyilvánosak. Ugyanakkor mindenki találgatja: vajon hány ember dolgozik itt, és mekkora lehet az éves árbevételük? Jelenleg körülbelül 1800 ember dolgozik nálunk. Az éves árbevételt nem tudjukmegosztani. De annyit megtudhatunk, hogy a hárommagyarországi gyár közül ez a legnagyobb? Mivel nagyon más jellegű üzemek működnek Bükön, Szerencsen és Diósgyőrben, nem szerencsés összehasonlítani őket. De igen, mi vagyunk a legnagyobbak. És nemzetközi mércével mérve? A Purina-gyárak között is jelentősnek számít a büki gyár, a fejlesztési ciklus végére 500 000 tonna éves gyártási kapacitással rendelkezünkmajd. Mit gyártanak jelenleg itt Bükön? Száraz és nedves eledeleket készítünk kutyák és macskák számára a jól ismert Purina-márkanevek alatt, mint a Felix vagy a Friskies. Külön kategóriát alkotnak az állatorvosi étrendekhez kapcsolódó termékeink, amelyek speciális táplálkozási igényeket szolgálnak ki. Mindent összeadva körülbelül ezer különböző termékünk van, de ebben az is benne van, hogy csak a címkék nyelve különbözik. Amikor a büki gyár vezetése szóba került, első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy ez mind az én szakmai fejlődésem szempontjából mind a cég számára jó választás. A LinkedIn-profilja alapján Ön az egyetem után mindjárt a Nestlénél kezdett. Ez valóban így van? Majdnem. Az újvidéki egyetem élelmiszer-technológia szakán szereztem mesterdiplomát. Egy ideig az egyetemendolgoztam, deaztánúgyéreztem, szeretném a tudásomat a gyakorlatban is kipróbálni. Akkor indult a Nestlénél egy program fiatal tehetségeknek, amire jelentkeztem. Hosszú kiválasztási folyamat után engem is beválogattak, és innentől kezdve valóban a Nestlénél dolgoztam. A programnagy előnye az volt, hogy megismerhettük a cég különböző részlegeinekműködését. Üzemmérnökként kezdtemegy jégkrémgyárban, innen emelkedtem fokozatosan a ranglétrán. Nem hajszoltam a pozíciókat, inkább arra koncentráltam, hogy a lehető legjobban végezzem a munkámat. Volt, hogy én pályáztam egy új feladatra, de a legtöbb „lépcsőfok” magától adódott. Melyik volt a legjelentősebb lépcsőfok? Ahogy említettem, üzemmérnökként kezdtem egy jégkrémgyárban, ahol több pozíciót is betöltöttem. Innen kerültem a surcini üzembe termelési igazgatóként. Azt hiszem, eddig ez volt a legjelentősebb „ugrás”, aztán pedig természetesen az, hogy a büki gyár élére kerültem. Mennyire kell másként irányítani egy magyar, mint egy szerb gyárat? Mivel Nestlé-üzemekről van szó, ugyanazok az elvek és előírások érvényesülnek. Persze vannak apróbb helyi különbségek, amelyekhez alkalmazkodni kell. A büki gyár mérete megkívánta, hogy a vezetői stílusomon is változtassak, de ebben is inkább csak finomhangolásra van szükség. Mi volt a legfontosabb történés az Ön igazgatása alatt? A gyár bővítését szeretném kiemelni. 2020-ban kezdődött a gyárban egy jelentős fejlesztési ciklus, amely jövőre ér véget. A Nestlé több mint 30 éves hazai jelenléte óta közel 400 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, ebből 325 milliárd Bükre jutott. Felépült egy új nedves macskaeledel-gyártó üzem, és a közeljövőben indul az automata raktárépület működése is. Mindez azt is jelentette, hogy a szervezetet át kellett alakítani: amikor ideérkeztem, 1400 alkalmazottja volt a gyárnak, most 1800. Ezeket az embereket elő63 INTERJÚ

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=