A gyáruk stílszerűen a Darling utcában található. Amikor idefelé tartottam, eszembe jutott: vajon gyártják-emég itt ezt amárkát? Természetesen. Ennek a márkának valóban nagyon hosszú története van, már akkor is itt készült, amikor a Nestlé 1998-banmegvásárolta az üzemet. Hamár történelem: hadd hozzak fel egy személyes emléket. Nagypapám annak idején néhány száz méterre lakott innen, és az utca végén egy almatároló volt. Furcsa, hogymost annak a helyén beszélgetünk. Jó, hogy megemlíti, mert számunkra is fontos a múlt. A céges előadásokon is gyakran felbukkan az említett egykori almatároló. Ezután egy kis jégkrémgyár működött itt, majd ezt követte az állateledel-gyártás, ami időközben alaposan felfejlődött. Szerintem ismerni és tisztelni kell a múltat, mert hozzánk tartozik, és természetesen büszkék vagyunk az azóta megtett útra. Úgy tudom, itt az üzemben laboratóriumok is működnek. Végeznek kutatás-fejlesztést is? A kutatás-fejlesztés területe a Purinán belül központosítva van, a büki gyárban termelés folyik. , A termelést azonban multifunkcionális csapatok biztosítják, amelynek része a minőségbiztosítás, a munkavédelem, a mérnöki munka és számos más terület is. Korábban olvastam, hogy a Nestlé büki beruházása egyben minden idők legnagyobb magyar élelmiszeripari fejlesztése. Miért pont ebben a gyárban lát fantáziát az anyacég? Ennek egyik magyarázata, hogy maga az állateledel-gyártás is felfutóban van, ezért a Purina más gyárai is bővülnek világszerte, hogy kielégítsük a piaci igényeket. Emellett Büknek kiváló a földrajzi elhelyezkedése: itt van a cég regionális elosztóközpontja is, és mellettünk szólnak az eddigi eredményeink. Honnan érkeznek az alapanyagok, és hova kerülnek innen a késztermékek? Az alapanyagok körülbelül 50 százaléka Magyarországról érkezik – ezen belül a gabona teljes egészében hazai forrásból, mivel fontos számunkra, hogy helyi beszállítókkal dolgozzunk együtt. Az itt készülő termékek 95 százalékát exportáljuk körülbelül 50 országba. INTERJÚ 64 Az alapanyagok kapcsán különösen büszkék vagyunk arra is, hogy a Nestlé 2021-ben Magyarországon is elindította talajmegújító mezőgazdasági programját, amelynek keretében 25 gazdával 13.000 hektáron dolgozunk együtt azon, hogy regeneratív mezőgazdasági módszerekkel javítsuk a talaj minőségét, növeljük vízháztartását és mérsékeljük az eróziót. Ez a program erősíti az ellátási láncunk ellenálló-képességét és hozzájárul a vállalat nettó nulla kibocsátási céljához is. Agyár méretemiatt talán nemérdektelen a kérdés: milyen a kapcsolatuk a városvezetéssel? Nagyon jó, és ez túl is mutat a helyi szinten, hiszen a budapesti központunk is aktív kapcsolatban áll mind agyárral, minda városvezetéssel. Ahelyi önkormányzat, ahol tud, segíti amunkánkat és a fejlesztéseinket, mi pedig sok területen – gondolok itt akár az oktatásra, akár a helyi szabadidős programok támogatására - hozzá tudunk járulni a közösség életéhez. Az utóbbi években hatalmas fejlesztések zajlottak Önöknél. Várható folytatás? Ahogy említettem, a most zajló fejlesztési ciklusban a Nestlé több mint 300 milliárd forintot fektetett be a büki gyárba, és ezzel 600 új munkahelyet hozott létre. A ciklus hivatalosan 2026 nyarán zárul. Vannak már tervek az ezt követő időszakra is, de ezek egyelőre nemhivatalosak. VILÁGOS ÉS EGYÉRTELMŰ CÉLOKAT ÉS CSELEKVÉSI TERVET FOGALMAZTAMMEG, HOGY MIND A BIZTONSÁG, MIND A MINŐSÉG TEKINTETÉBEN A MEGFELELŐ IRÁNYBAN HALADJUNK. MINDEKÖZBEN BEVEZETTEM A GYÁRTÁS FEJLESZTÉSÉRE BEVÁLT FEJLETT MÓDSZERTANOKAT IS. MINDEZ MEGHOZTA AZ EREDMÉNYEKET, DE HOZZÁ KELL TENNEM, HOGY EHHEZ KELLETT EGY NAGYON ERŐS CSAPAT IS, AMI ITT BÜKÖN RENDELKEZÉSRE ÁLL. MINDEN RÉSZLEGEN MAGAS SZINTŰ SZAKMAI TUDÁSSAL RENDELKEZNEK A KOLLÉGÁIM, AKIK KÉPESEK ÁTLÁTNI AZ ÖSSZEFÜGGÉSEKET. NÉLKÜLÜK NEM TUDTAM VOLNA EZT AZ EREDMÉNYT ELÉRNI. TANJA Ž IGIĆ
RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=