Vas Vármegyei Gazdasági Magazin 2024-2025 / TOP100+100

INTERJÚ 82 működőképes. Ami az új pékárukat illeti, igyekszünk a kínálatot az igényekhez és trendekhez igazítani. Az új termékek mindig úgy alakulnak, hogy járjuk világot, nézzük a kínálatot, és amit jónak látunk, azt átveszszük, hazahozzuk. De nemcsak az ízekről beszélek, hanem a trendekről is. Nagy divat most pl. hogy vajjal készüljenek a termékek, de közben a vásárlók nagy része visszaért a régi, margarinos változathoz. Ráadásul a vaj és a margarin ára között mintegy háromszoros különbség van. Nagy dilemma volt, hogy mi legyen, demivel mindkettőre van igény, van ilyen is, olyan is. Itt a szombathelyi Babusgatós bolt mellett működik a család legnagyobb péksége. Mekkora üzemről beszélünk? Itt, most Szombathelyen 1600 négyzetméteren vagyunk, csak az üzem ezer négyzetméter, plusz a lisztraktár 80, a bolt 130, az iroda 300, így jön össze az 1600. Csak összehasonlításképp: a csepregi 350, a kőszegi 80 négyzetméteres. Vidékfejlesztési pályázatból nyertünk 423 millió forintot a beruházáshoz, de úgy elszaladtak az árak akkoriban, 2022-23-ban, hogy át kellett dolgozni a terveket, így az elnyert összeg végül 503 millió forint lett. Maga az egész beruházás mintegy másfél milliárdba került, a fennmaradó összeget önerőből, illetve 300 millió forintos hitellel biztosítottuk. Nagyon jó lett a névválasztás: Babusgatós. Sokan eleve meg voltak kicsit zavarodva, hogy kőszegi a pékség, csepregi a kenyér neve, ráadásul Soproni a pék. Jó ötlet volt egy új brandet bevezetni. Amikor 12 éve bejött az újhullám, a vadkovászos kenyérsütés, akkor mi szinte elsőként csatlakoztunk ehhez a vonalhoz. Én magammentem el Szabihoz, a pékhez, akinek apu volt anno a mestere, hogy megtanuljam ezt a technikát. Volt akkor egy sütőipari kiállítás, ahol láttam kiírva, hogy „Kézműves pékek találkozója Szabadfi Szabolccsal”. Szabi akkor jött haza Olaszországból, és a kovásszal kísérletezett. Én meg azt mondtam neki, hogy olyan kenyér nincs, amihez ne kellene élesztő! De van. Ott voltam három napig és tanultam. De 12 év utánmégmindig tanulom a kovásszal való sütést. Ez egy élő organizmus, egyik nap ilyen, másik nap olyan. Figyelni kell rá, igazodni az igényeihez. Innen lett az új kenyér neve Babusgatós. Sokat gondolkodtunk, hogy hogyan nevezzük el az új kovászosokat, kézműves kenyér legyen-e, de hát az olyan elcsépelt, ma már minden kézműves, az is, ami nem. Egy baráti beszélgetésnél elmeséltem, hogy hogyan készül a kovászos kenyér, mennyit hajtogatjuk, milyen időközönként, hogy több órán keresztül kelesztjük, és annyit kell babusgatni, mint egy kisgyereket. Hát akkor legyen babusgatós! Innen jött a név. Egy egész kovászos terméksorozat neve lett ez. Amikor gondolkodtunk a szombathelyi bolt elnevezésén, nagy dilemmában voltunk Felmerült a Csepregi Pékség név, de ugye, mi Soproniak vagyunk, aztán néhány latin elnevezés meg angol, végül úgy döntöttünk, hogy legyenBabusgatós. Azt látjuk, hogy bevált ez a termák és a név is, megszerették az itteniek. Azzal kezdtük a beszélgetést egy órája, hogy 15 méteres sor áll a boltban. A helyzet mit sem változott, folyamatosan jönnek a vevők. Talán álságos a kérdés, hogy mennyire jött be ez a befektetés. Amikor elképzeltük az új projektet, és a beruházáskor is nyilván voltak számok a fejünkben. Bátran mondhatom, hogyezekmeg is valósultak, sőt! Annyira bízunk magunkban, hogy ennek jól kell sikerülnie, hogy az elmúlt 40 évben a mi hibánkból talán soha nem történt kudarc. Ami volt, azzal megküzdöttünk, legyőztük az akadályokat. A Babusgatósnál is azt gondoltuk, hogy amibe ennyi energiát teszünk, annak jól kell mennie. Most már megnyugodhatunk, de mindig lendületben kell lenni. Ma is itt vagyok heti hét napot, 11-12 órát. Hajnali háromkor kezdünk, de én már, mint főnök megengedhetemmagamnak, hogy csak négykor jöjjek be. Én vagyok délelőtt, Zoli bátyám délután. Bármekkorák is lettünk, leszünk, ez továbbra is családi vállalkozásmarad. A Babusgatóssal, úgy tűnik, eljutottak a csúcsra. Vannak emég tervek? Hova tovább? Most a kőszegi üzemet tervezzük felújítani, arra már régen ráfér. Lehetne persze komoly nemzetközi brandet is építeni, de én már nem nagyon akarok. Majd a fiatalok. A lányom is sokat segít, de a nagyobbik fiam is itt van, a kisebbik pedig élelmiszermérnöknek tanul. Ha olyan lendület lesz benne, mint bennem, akkor bármi lehetséges lesz. De én, azt hiszem, a Babusgatóssal felértema csúcsra. „EGY BARÁTI BESZÉLGETÉSNÉL ELMESÉLTEM, HOGY HOGYAN KÉSZÜL A KOVÁSZOS KENYÉR, MENNYIT HAJTOGATJUK, MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT, HOGY TÖBB ÓRÁN KERESZTÜL KELESZTJÜK, ÉS ANNYIT KELL BABUSGATNI, MINT EGY KISGYEREKET. HÁT AKKOR LEGYEN BABUSGATÓS! INNEN JÖTT A NÉV. EGY EGÉSZ KOVÁSZOS TERMÉKSOROZAT NEVE LETT EZ. AMIKOR GONDOLKODTUNK A SZOMBATHELYI BOLT ELNEVEZÉSÉN, NAGY DILEMMÁBAN VOLTUNK. FELMERÜLT A CSEPREGI PÉKSÉG NÉV, DE UGYE, MI SOPRONIAK VAGYUNK, AZTÁN NÉHÁNY LATIN ELNEVEZÉS MEG ANGOL, VÉGÜL ÚGY DÖNTÖTTÜNK, HOGY LEGYEN BABUSGATÓS. AZT LÁTJUK, HOGY BEVÁLT EZ A TERMÉK ÉS A NÉV IS, MEGSZERETTÉK AZ ITTENIEK.” SOPRONI ATT I LA

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=