Vas Vármegyei Gazdasági Magazin 2024-2025 / TOP100+100

INTERJÚ 84 SZOMBATHELYGASZTRO-KIKÖTŐJE: Ugye a név az adott volt és tulajdonképpen a stílus is: ide a vízparti étterem belvárosi megfelelőjét álmodták meg és ez így „időtlen stílus” lett, amit a vendégek a mai napig szeretnek. Tudná egy mondatban jellemezni az éttermet? Ha csak egymondatot kellenemondanom, akkor: a Café Móló Étterem mindig próbál iránymutató lenni Szombathely gasztronómiájában; trendi, modern, mediterrán ételek és stílus jellemzi. Milyen volt az első étlap, a nyitás és kik voltak a vendégek? Az első vendégek barátok voltak, ők próbálták ki először konyhánkat. Az étlapon a Siófokon legkedveltebb ételek és budapesti éttermek trendi ételei, főként olasz és mediterrán ételek voltak. A nyitáskor a chef és a chefhelyettes is fővárosi volt. És akkor minden hétvégén szervezett a hely diszkót is. A kezdetekkor és most hány fővel dolgozik? Ki a legrégebbi munkatárs? Nyitáskor tizennégy fő kezdte el a munkát: a chef mellett egy helyettes, egy pizzaszakács, az őmunkájukat egy kisegítő segítette. Tíz fő felszolgálóként, bártenderként és pultosként a vendégtérben dolgozott. Ez mára megfordult: hat szakácsunk van, két kisegítő és nyolc vendégtéri dolgozó, mellette tizenegy tanulót foglalkoztatunk – a mai előírásoknak megfelelően már munka2003-ban nyitott a hely. Akkor mi inspirálta, mi vezérelte? Huszonkét évvel ezelőtt a tulajdonosok két éttermet üzemeltettek Siófokon, az egyiket Café Mólónak hívták. Mediterrán ételek, pizza, hétvégén elő zene és disco jellemezte. Nagyon népszerű volt, ezért gondolták, hogy megépítik a szombathelyi mását. Az Isis üzletház alatt volt akkor egy eladó bank és ezt meg tudták vásárolni hitelre, ami tökéletes helyszínnek bizonyult egy étterem nyitására, hisz régen itt volt az Isis szállóétterme is. Aztán2003-bannégy barát összefogott és megvalósította ezt az álmot. Itt jegyeznémmeg, hogy a cég neve is ennek a négy barát neveinek mozaikjaiból lett összerakva. Megtudhatjuk, ki volt a négy barát? Természetesen. Közülük kettő szakmai befektető volt, akik nagyban hozzájárultak a kezdeti sikerekhez. Az egyik ebből Vörös Róbert – akinek nem kellett messzire mennie a vendéglátás elsajátításáért, hiszen édesapja volt az akkori Vas Megyei Vendéglátó Vállalat igazgatója –, ő a mai napig segíti a munkánkat. A másik Mihók Tamás, aki az építkezést is vezette, ő ma a Mala Garden Siófok tulajdonosa. Az ő stílusérzéke, kifinomult ízlése nagyban befolyásolta ésmeghatározza amai napig az étterem hangulatát. A terveket pedig egy budapesti barátjuk, CsikósMihály készítette. Sikerült megtartani a siófoki étterem stílusát? szerződéssel. Örömmel mondhatom, hogy nagyon sok kollegánk dolgozott és dolgozik nálunk jelenleg is hosszú évek óta. A főpincérünk, Szőlősi Szabolcs például húsz éve van velünk. Ő a lelke az étteremnek, nélküle nem tartanánk itt. Máig nagyon sok segítséget kapok tőle. Chefünk, Pócza Bence is már több mint egy évtizede, pontosan tizenöt éve dolgozik nálunk. Ő kezdetben szakács volt és az idő múlásával, amikor az általunk „kinevelt” és nálunk tapasztalatot szerzett chefek elmentek – ki a saját üzletét nyitotta, ki Ausztriában próbált szerencsét –, akkor felkértük Bencét, hogy próbáljameg ő ismegoldani ezt a feladatot. Kis gondolkodás után elvállalta, ez nyolc éve történt és azóta is ő a chefünk. Azt hiszem, ez mindent elárul. Jómagam is immáron tizennyolcadik éve próbálom a mindennapi gondokat, kihívásokat megoldani. Mekkora a fluktuáció a Mólóban? Azért Ausztria közelsége bennünket is érintett, főleg a szakácsok indulnak el időről időre, de az átlag itt is három-négy év. A pincéreknél ez több, de nagyjából két éve ők is inkább Ausztria felé indulnak. De mondhatni, hogy a fluktuáció ellenpontjaként vagy azt megelőzve elindítottuk a saját tanulóinkat gyakornokprogramban. Három ilyen is volt az elmúlt időszakban: ez bértámogatást, mentorbérezést és tárgyi eszköz beszerzését jelentette. Annyi volt a kritérium, hogy legyen tanulószerződéses a fiatal, a kamara által engedélyezett gyakorlati oktatóhely legyünk, de ha több tanulónk volt, az plusz pontot jelentett. Ez segített a pályakezdő fiataloknak, de seCaféMólóÉtterem Árnyékot adóóriásplatánfa, hangulatos terasz, élőzene, borvacsora,mediterránhangulat. Bizonyáramár sokankitalálták, hogy ez a CaféMóló Étterem, ahol az évente kétszer cserélődő étlap, aminden hétenmegújulómenüajánlat, a változatos programok, a színvonalas kiszolgálás is nagyban elősegítik a hely sikerét. Szombathely szívében tökéletes harmóniában egyesül a gasztronómia és a kultúra, ahol mindenkinek érdemes kikötnie. Az étterem kulisszatitkaiba Hódiné Vlasits Imelda, a CaféMóló Étteremüzletvezetője avatott be.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=